1800talls Skipskjeks

18th century ships bisket_page_thumb[2]

Ingredienser
Mel (bruk sammalt hvete for autentisitet)
Salt
Vann

Fremgangsmåte

[1] Forvarm ovnen til en middels lav varme. Hvis du bruker ovnen hjemme trenger den stilles til på ca 150-175 grader. 900 g mel vil være nok til å lage åtte 115 g kjeks. Tilsett ca en teskje salt for hver 2,5 dl mel. Hell i vannet langsomt til du får en god stiv deig.

[2] Elt deigen litt og deretter del den opp i individuelle porsjoner ca 115 g i størrelse. Elt hver enkelt kjeksdeig og deretter presser du de flate for den få endelige kjeksformen. Plasser kjeksene på stekebrettet rett ved siden av hverandre ettersom de ikke vil utvide seg å sørg for at de får den riktig tykkelse på ca en og en kvart centimeter eller tynnere. Prikk hver kjeks med en bakepinne eller lignende slik at de ikke eser for mye.

[3] Kjeksene skal bakes i ca 2-3 timer. Mange ganger på 1800tallet ble de bakt og deretter tatt ut av ovnen. De ble avkjølt og bakt igjen neste dag, sannsynligvis ved en lavere temperatur for å fjerne overflødig fuktighet og for å kunne tåle svært lang tids lagring. De ble inn i mellom bakt både tre og fire ganger.

Slike harde kjeks kan spises akkurat som de er, men det ble aldri sett på som en hyggelig begivenhet. Mange ganger ble de dyppet i vin eller brennevin for å myke dem opp.