1800talls Utmerket Potetpudding

19th Excellent Potato Pudding_page_thumb[2]

Kim som driver ‘Tunspit & Table‘ skriver: Disse oppskriftene er både søte og salte, noen ganger bakt i en paiform og noen ganger uten, og de var populære fra minst midten av 1700tallet til slutten av det 1800tallet. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor disse puddinger ville ha vært populære, de er i utgangspunktet for det meste billig stivelse, smaksatt med relativt små mengder av dyrere råvarer – konjakk, sitrusfrukter, rips, sukker eller litt krydder. De er også en ganske appetittvekkende måte å bruke opp kokte poteter. “The Family Save-All” anbefaler spesifikt å sparer opp potetene fra to eller tre måltider. Jeg liker også at retten er anbefalt for barn, invalide og eldre, det vil si alle.

19th Excellent Potato Pudding_ill1
Potet pudding oppskrifter fra “The House-Keeper’s Pocket-Book; And Compleat Family Cook” side 115.

Jeg var litt skeptisk til å tilsette marmelade, så til slutt gikk jeg for den salte versjon av puddingen og servert den med saus. Jeg får komme tilbake når jeg føler meg mer eventyrlystne og prøver en av de søte oppskrifter.

19th Excellent Potato Pudding_ill2
Potetpuddingoppskrift fra «The Family Save-All”, 1861, side 90.

Ingredienser
6 store poteter
4 egg
5,7 dl melk
Salt og pepper

Fremgangsmåte

[1] Varm ovnen til 200 C. Skrell, hakk og kok potetene hvis du ikke bruker rester. Mos dem godt og rør inn piskede egg og melk. Krydre godt.

[2] Hell røren i en smurt ildfast form og glatt toppen eller lag et mønstre i den med en gaffel. Stek i 30-45 minutter, eller til toppen har dannet en gyllen skorpe. Serveres varm med brun saus.