Villeplegele fra 1860tallet

1860 Villeplegele

Stephanie Ann Farra som driver ‘World Turn’d Upside Down’ skriver: Når Pehr Kalm, en svensk-finsk naturforsker besøkte Pennsylvania i 1750-årene, bemerket han at det var rikelig med villepler der, men at de ikke var brukbare til å lage annet en eddik av. Villepler har et rykte på seg for å være sure og ubrukelige. Som Pehr Kalm antydet, hadde jeg faktisk tenkt å lage eddik av villeplene jeg plukket.

Når fuglekvitteret ble erstattet med litt for nærgående kråkekraing, bestemte jeg meg for jeg hadde nok villepler til å lage litt eddik og ett eller annet ved siden av. Jeg tok eplene med meg hjem og skylte dem et par ganger i vann. Men jeg var fortsatt litt usikker på hva jeg skulle lage i tillegg til eddik. Jeg var usikker på om jeg skulle lage syltetøy eller gelé. Jeg endte opp med å lage gelé fordi flere folk ville ha glede av det.

Villeplegele

Ingredienser
Villepler
Sukker
Vann

Fremgangsmåte

[1] Vask villeplene. (Mine var på størrelse med kirsebær så jeg gadd ikke å fjerne stilkene eller å hakke eplene.) Ha eplene i en kjele og hell i vann til det akkurat dekker dem. Kok opp legg på et lokk og la det småkoke ca 30 minutter. Da skulle eplene ha sprukket.

[2] Fjern fra varmen og mos eplene nøye med en skje eller et mosejern. Sil massen ved hjelp av en sil eller skinkelerret. Mål opp væsken. For hver desiliter saft tilsett en desiliters sukker. Kok i ca 30 minutter, eller til geléen har satt seg. Sil geléen over i glass og skru på lokkene.

Advertisements