4 Klassiske Kaker Fra Tredvetallet

4 Klassiske Kaker Fra Tredvetallet

1
Mandelkaker

(Ca 40 Stk.)

Ingredienser
75-100 g søte mandler
175 g hvetemel
1 teskje bakepulver

2 egg
150 g sukker

Fremgangsmåte

[1] Alle ingredienser tas fram. Mandlene tørres i klede og skjæres i skiver eller grovhakkes. Mel og bakepulver siktes sammen. Egg og sukker vispes til eggedosis og tilsettes mandlene og melblandingen.

[2] Røren legges i tre stenger på platen og stekes i varm ovn (250-275° C). De varme stengene skjæres i 1-1 1/2 cm brede stykker og ristes lett ved svak varme.

2
“Havreflarn” Kaker

(Ca 15 stk.)

Ingredienser
1 spiseskje hvetemel
1 teskje bakepulver
100 g pressede havregryn
75 g smør eller margarin
1 egg
125 g sukker

Fremgangsmåte

[1] Ta fram alle ingredienser. 2 plater smøres og meles. Mel og bakepulver røres godt sammen. Havregrynene legges i en bolle. Fettet smeltes og helles over grynene og blandingen står en liten stund.

[2] Egg og sukker vispes til eggedosis og tilsettes gryn- og melblandingene. Røren legges i klatter på platene med store mellomrom, da de flyter utover. Stekes i middels varm ovn (200-250° C) til kakene er lysegule.

[3] La platene bli stående på ovnsdøren til kakene er blitt litt avkjølte, hvoretter de løsnes.

Fyll:
1/2 porsjon Sjokoladesmørkrem*
Garneríng:
Melis
eller noe av sjokoladesmørkremen.

Fremgangsmåte

Legges kakene sammen to og to med sjokoladesmørkrem imellom. Pudre kakene med  melis eller lag et lite kremmerhus av stivt hvitt papir og klipp et bittelite hull i spissen. Fyll kremmerhuset med Sjokoladesmørkrem, som eventuelt må være holdt av, og sprøyt ut et mønster på kakene.

* Sjokoladesmørkrem

Ingredienser
170 g smør
21/2 dl melk
1 eggeplomme
25 g potetmel
75 g sukker
50 g mørk sjokolade, smeltet,
eller 3 spiseskjeer kakao

Fremgangsmåte

[1] Alle ingredienser, unntatt smøret og vaniljesukkeret, blandes i en liten tykkbunnet kasserolle. Kremen varmes opp til like under kokepunktet under kraftig visping og holdes der under fortsatt kraftig visping til den er blitt tykk. Vispingen fortsetter til den er blitt kald, hvoretter smeltet sjokolade eller kakao tilsettes.

[2] Smøret røres hvitt og kremen røres i, litt av gangen. For å få kremen blank og smidig kan man, når den er ferdig, sette den ned i varmt vann og vispe kraftig en stund.

3
Marmorert Tekake

Ingredienser
Røren:
175 g hvetemel
1 teskje bakepulver
100 g smør eller margarin
2 egg
150 g sukker
1 dl melk eller fløte
1 spiseskje kakao
1 teskje vaniljesukker eller det revne skall av 1/4  sitron
Formen:
Smør eller margarin,
støtt kavring.

Fremgangsmåte

[1] Ta fram alt som skal brukes. Smør og strø en rund eller avlang kakeform. Sikt mel og bakepulver godt sammen. Rør fett og sukker hvitt og tilsett eggeplommene. Rør avvekslende i melblandingen og melken eller fløten. Visp hvitene stive og bland dem forsiktig i.

[2] Del røren i to deler og tilsett kakao i den ene og vanilje eller sitron i den andre. Legg avvekslende mørk og lys røre i formen og dra en kakepinne gjennom røren. Stek i svak-middels varm ovn (175-225° C) i ca. 45-50 minutter. Prøv ‘med en pinne.

[3] La kaken stå i formen en liten stund før den tas ut. Vil man .pynte kaken kan dette gjøres med sjokoladeglasur eller smeltet sjokolade.

4
Hvetemufiins

(Ca 12 stk.)

Ingredienser
Røren:

250 g hvetemel
3 teskjeer bakepulver
1/2-1 teskje sukker etter smak
1/2-1 teskje salt etter smak
3 støtte kardemommer
60 g smør eller annet fett
1 egg
2-21/2 dl søt eller sur melk eller kjernemelk
Formene:
Smør eller margarin.

Fremgangsmåte

[1] Ta fram alt som skal brukes. Smør formene godt. Papirformer behøver dog ikke å smøres.

[2] Egget vispes og blandes med melken og det smeltete fettet. Sikt de tørre bestanddeler godt sammen og rør melkeblandingen i. Arbeid røren sammen.

[3] Fyll formene to tredjedels fulle. Stek i varm ovn (250-275° C) i ca. 15 minutter, større former noe lenger tid, mindre former litt kortere. Prøv med en pinne. Muffins settes til avkjøling på en rist.

Til muffins serveres smør og marmelade.