50talls Kronings Kylling

1950s - Coronation Chicken_page_thumb[2]

Skapt av Rosemary Hume, grunnleggeren av Londons L’Ecole du Petit Cordon Bleu, denne retten ble servert på dronningens kroning i 1953. Oppskriften ble publisert i forkant av kroningen så retten også kunne nytes på gatefester over hele landet. Retten er fortsatt perfekt for en sommerfest.

Ingredienser
En stor hel kylling, ca 1,8 kg
2 laurbærblad
5 cm frisk ingefærrot, skrelt
10 pepperkorn
Til sausen:
1 ss solsikkeolje
1 liten løk, finhakket
2 ts mediumstyrke karri
1/4 ts malt gurkemeie
2 ts tomatpure
finrevet skall og saft av ½ sitron
2 ss aprikossyltetøy
200 g majones
150 g vanlig gresk-stil yoghurt
En liten mango, skrelt og kuttet i terninger
liten bunt koriander, grovhakket
ristede mandelflak til serveringen, valgfritt

Fremgangsmåte

[1] Bind opp kylling, legg den med brystsiden ned i en stor kjele (som har et lokk) og dekk med kaldt vann. Tilsett laurbærblad, ingefær og pepper. Kok opp, dekk til og la det småkoke i 1 time.

[2] Spar 125 ml kyllingkraften og løft den stekte kyllingen over på et fat. Når den er kald nok til å håndtere, fjern skinnet og kutt kjøttet i passe store biter. Sett til side.

[3] For å lage sausen, varme oljen i en middels stor kjele og stek løken i 8-10 min til den er myk. Tilsett karripulver, gurkemeie og tomatpuré; kok i 1 min. Tilsett den sparte kyllingkraften og kok til blandingen er redusert til det halve, ca 3-5 minutter. Tilsett sitronskall, juice og syltetøy; småkoke i 3 min til sausen er redusert og tykk. Avkjøl.

[4] I en separat stor bolle, bland majones og yoghurt. Rør inn den avkjølte karrisausen, kyllingbitene og de fleste mangoterningene og den hakkede korianderen. Sjekk krydderet. Øs retten opp på en serveringsfat og strø med de gjenværende mangoterningene, koriander og mandelflak (hvis du bruker det). Server med kokt ris.