Adventslängd med Tranbär

Ett recept på klassiska advent längder från mittkok.expressen.se
Adventslängd med Tranbär

Baka en härligt saftig saffranslängd till advent och julfikat. Fyll den med tranbär, mandelmassa och rivet apelsinskal så blir den extra lyxig.

Blir 4 längder

Ingredienser
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
2 1/4 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 g saffran (2 paket)
1 ägg
cirka 17 dl vetemjöl (cirka 1020 g)
150 g smör
Fyllning:
300 g mandelmassa
200 g rumsvarmt smör
2 ekologiska apelsiner, rivet skal
100 g hackade, torkade tranbär
Till pensling:
2 ägg
1 msk vatten
1/2 krm salt
pärlsocker till garnering

Så här gör du

[1] Smula jästen i en degbunke och rör ut den med lite av mjölken. Häll över resten av mjölken, strösocker, salt, saffran, ägg och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig. Tillsätt klickar av smöret och arbeta samman degen tills den släpper kanten. Jäs till dubbel storlek under bakduk i cirka 30 minuter.

[2] Ta upp och knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela i fyra delar.

[3] Kavla ut delarna av degen till rektangulära kakor, cirka 25 × 35 centimeter. Riv mandelmassan fint och blanda med smör och rivet apelsinskal. Bred över degkakorna. Hacka och strö över tranbär.

[4] Rulla till rullar från långsidan och lägg tvärs över två plåtar med bakplåtspapper. Klipp flikar och vik framåt till en fläta. Låt jäsa under bakduk i cirka 25 minuter.

[5] Sätt ugnen på 200 grader. Pensla längderna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter, tills den får fin färg.

[6] Låt längderna svalna på bakgaller under bakduk.

Advertisements