Aish Baladi – Egyptisk Flatbrød

Aish Baladi - Egyptisk Flatbread

Dette egyptiske flatbrødet som ligner pitabrød, men er laget med grovt hvetemel, blir  tradisjonelt bakt i glohete ovner i Kairos travle markeder. Hjemmekokker kan oppnå lignende resultater med en bakestein og en varm ovn.

Blir 16 brød

Ingredienser
1 ss. aktiv tørrgjær
6 dl vann, oppvarmet til 37º
1,2 liter grovt hvetemel, pluss mer for utbaking
1 ss. salt
1 ss. vegetabilsk olje, pluss mer for smøring
Knust hvetekli for dryssing (valgfritt)

Fremgangsmåte

[1] I en stor bolle, visp gjæren med vannet og la stå til det skummer, 10 minutter. Tilsett 6 dl grovt hvetemel og rør til en jevn røre. Dekk deigen med plastfolie og la stå i 30 minutter.

[2] Fjern folien og ved hjelp av hånden, røre salt og olje i deigen og deretter tilsetter du de resterende 6 dl grovt hvetemel og bland til deigen kommer sammen. Ha deigen ut på en melet arbeidsflate og kna den smidig og elastisk, ca 10 minutter. Legg deigen i en stor bolle smurt med olje og dekk med plastfolie. La stå til dobbel størrelse, ca 1 1/2 timer.

[3] Plasser en bakestein på et stativ i ovnen og varme opp ovnen til 260° i 30 minutter. I mellomtiden, press deigen ned med knyttneven og dele den i 16 deler. Rull hver del til en ball og deretter kjevler du ballene ut til 12,5 cm skiver. Dryss to ovnsplater dekket med bakepapir let med knust hvetekli hvis du velger og bruker det, eller med grovt hvetemel. Fordel deigskivene på ovnsplatene og dekk løst med et kjøkkenhåndkle. La stå til skivene er litt oppblåst, ca 30 minutter.

[4] Arbeid i omganger og legg deigskiven på den varme bakesteinen, fordelt 5 cm fra hverandre, og bak til brødene er oppblåst og har fått brune flekker, 6 til 8 minutter. Overfør brød til et rist og la de avkjøles i 5 minutter før servering.