Al-Sikbaj

Al-Sikbaj_page

Fouad Kassab som driver The Food Blog skriver: Når jeg først lagde denne retten, var jeg overveldet av spenning. Jeg følte meg som en vitenskapsmann eller en arkeolog som gjenoppdaget en lenge glemt verden. Og virkelig, når jeg har smakte sluttresultatet, ble jeg fullstendig lamslått, retten overgikk alle forventninger. Smaker av safran, tørket frukt, mandler og rosevann gir deg virkelig en følelse av middelalderens Arabia. Jeg håper denne oppskriften når de tusenvis av Midt-Østen kokker der ute, og jeg ville elske å se al-sikbaj gjøre den  bemerkelsesverdig oppstandelse den fortjener. Så her er den, min oppskrift på al-sikbaj, satt sammen etter mange timer med lesing i middelalder kokebøker i et forsøk på å nå den rette balansen av ingredienser.

Ingredienser
600 g lammeskulder uten bein i 2,5 cm terninger
3 middels løk, skiver
3 middels runde auberginer, skrelt, delt i 4 og delene
deretter delt i 2, deretter stukket med en gaffel
2 ts kanel
4 ts tørket koriander, malt
1 dl eplesider eller hvitvinseddik
1 dl honning
safran, en stor klype
5 tørkede fiken, partert
en håndfull rosiner
en håndfull mandelflak eller halvdeler
1 ts rosevann
oliven olje

Metode

[1] Kok auberginer i 15 minutter, under lokk

[2] La auberginene renne av seg og sett til side

[3] Dekk bunnen av en tykkbunnet kjele med olivenolje og varme opp

[4] Brun kjøtt og løk skikkelig

[5] Tilsett kanel og koriander og rør i et minutt

[6] Dekk kjøttet med kokende vann og tilsett 2 klyper salt. Vannet bør være rundt 1 cm over kjøtt

[7] Koke kjøttet på middels varme i 20 minutter, fjern skummet som stiger opp til overflaten

[8] Plasser auberginene på toppen av kjøttet. Ikke rør

[9] Bland honning og eddik. Blandingen skal være både skarp og søt

[10] Hell honning og eddik på toppen av auberginene

[11] Etter fem minutter, ta litt av væsken ut og bland safran med den og hell tilbake på toppen av auberginer

[12] småkoke inntil væsken er redusert, og tyknet, rundt 45 minutter

[13] Tilsett rosiner, mandler og fiken på toppen av auberginene

[14] Skru varmen ned til et absolutt minimum, rengjøre sidene av kjelen med en fuktig klut og legg på lokket

[15] La retten småkoke i en halvtime til

[16] Når du er ferdig, dryss med litt rosevann og server

[17] Du kan også spise denne retten kald, og den er like deilig