Arme Riddere – En Historisk Oversikt

French Toast - A Historig View_page_thumb[2]

Den eldste oppskriften på arme riddere ble funnet i Apicius. Det er en samling av romerske oppskrifter fra det fjerde og femte århundre. Retten har rett og slett tittelen “En søt godbit” og oversettelsen lyder slik: «Bryt et stykke fint hvitt brød med skorpen fjernet, i ikke for små biter, bløt i melk og pisket egg, stek de i olje, dekk de med honning og server.”

Brød har alltid vært ekstremt viktig for å overleve, men hva gjør man når brødet blir gammelt? I en gammel engelsk kokebok fra ca 1430, finner vi en oppskrift på brød som er skiver, dyppes i egg, stektes i smør og deretter drysses med litt sukker. Navnet på denne oppskriften var pain perdu, et fransk ord som betyr tapt brød eller bortkastet brød, noe som tyder på at denne oppskriften var ment for å bruke opp tørt brød.

Her er en oppskrift på arme riddere fra det 18ende århundre fra Amerika.

Ingredienser
Noen skiver tørt brød
8 eggeplommer
En kopp fløte
¼ kopp Sweet cream sherry
2 ss. Sukker
Muskat
Smør
Saus:
4 ss. Smør
2 ss. Sweet cream sherry
1 ss. Sukker

Fremgangsmåte

[1] Du kan bruke et hvilket som fint surdeigsbrød. Hvis du ønsker å bruke et moderne brød, kan du bruke challah eller brioche. Et hvilken som helst fint fast brød vil egentlig gjøre nytten.

[2] Skjær skorpen av og la det ligge på kjøkkenbenken over natten, så du kan starte med skikkelig tørt brød.

[3] I en bolle, ha ca 8 eggeplommer; tilsett om en kopp fløte, omtrent en fjerdedels kopp sac, og to spiseskjeer sukker. Tilslutt river du i litt muskat og visp dette sammen.

[4] Legg brødskivene i blandingen og la de ligge i 15 til 60 minutter slik at de får sugd til seg maksimalt av eggeplomme/fløte blandingen. Tiden avhenger av hvor tørre og harde brødskivene er. Mens brødskivene er ligger i blandingen, kan du lage sausen, fordi  sausen må være klar til å helle over de arme ridderne så fort de er ferdigstekt. Ha ingrediensen i en kjele og varm opp å bland godt, men ikke la blandingen koke.

[5] Når toast er ferdig bløtet, smelte smør i en stekepanne og legg i skivene. Hvis skivene dine er virkelig bløte kan de noen ganger være svært skjøre, så du må kanskje være forsiktig når du legger de i pannen. Stek dem til de er gyllenbrune på begge sider, snu en gang halvveis i stekingen

[6] Sausen er litt annerledes enn hva du og jeg kunne forvente eller hva vi er vant til, men det er en smak rett ut av 18-tallets kokebøker. Lønnesirup er en perfekt nordamerikanske variasjon på samme tema og en god erstatning for sukker. Her i Norden ville vi ha brukt honning.