Bakruskur fra Middelalderen – Kishkiyya

Bakruskur fra Middelalderen

Har du vært litt hard på flaska i det nye året? Rullet ut av sengen med en dunkende hodepine og en munn som er tørr som aske? Ynker du deg mens du browser på Facebook og ser bilder av deg selv danse med et slips rundt hodet klokken to om natten?

Vel, mens du gremmer deg, og forbanner deg selv for å satse på fylla og dansen, her er noen bakrus kurer fra gamle dager, fordi folk som festet som om det var 1399 også trengte litt hjelp morgenen etter.

Bakruskur fra Middelalderen 2Forfatteren Ibn Sayyar al-Warraq, skrev den tidligst kjente arabisk kokeboken i det tiende århundre, Kitab al-Tabikh, Boken om Retter. Selv om muslimer ikke har lov til å drikke, finnes det oppskrifter i boken både for å lage vin og å kurere bakrus.

Så hva gjorde Abbasidene for å kurere en bakrus fra vinens ugjerninger? De foreskrevet å drikke frukt juicer sammen med alkoholen og ha i litt mynte og kvede for godt mål. Å drikke myrtete ble også anbefalt, da det ble antatt å fremme god fordøyelse. For de som allerede var for langt nedi kruset for å hindre det uunngåelige foreslo al-Warraq å drikke vann mens du puster dypt mellom slurkene. Når du er ferdig med vannet foreslår han og følge opp med en bakrus lapskaus, kalt Kishkiyya:

Kishkiyya

Ingredienser
1,4 kg kjøtt
225 g av hakket løk
1,2 dl olivenolje
urter
kikerter
Galangal (fra ingefær familien,
også kjent som kinesisk ingefær)
sesongens grønnsaker
Kishk (en hvete og yoghurt pasta
brukt i Midtøsten, men du
kan erstatte vanlig yoghurt)
spisskummen
nellik
Cassia (kanel)
Spikenard (kjent som Nard eller Muskroot,
er en plante som var vanlig å bruke
til å krydre mat i middelalderen)
Kokende vann

Nettstedet gir ingen fremgangsmåte, men ærlig talt, vi har da alle laget suppe før, har vi ikke 😉

Advertisements