Bakt Potet Variasjoner

En forrett/lunsj oppskrift funnet i “Cappelens Kokebok”
utgitt i 1995

Bakt Potet Variasjoner

Ovnsbaking er en fin måte å tilberede poteter på. De kan spises som vanlige kokte poteter, men kan også serveres som forrett eller hovedrett sammen med passende tilbehør. Man velger helst ganske store poteter, men det går også bra å bake mindre utgaver. En melen sort passer best. Obs! Det er ingen fordel å pakke potetene i aluminiumsfolie. De får bedre smak og konsistens uten.


[1]
Still stekeovnen på 225° C. Vask og skrubb potetene godt og tørk dem med kjøkkenpapir.


[2]
Legg potetene i en ildfast form eller i ovnspanne. Prikk dem med en nål slik at de ikke sprekker under bakingen, eller skjær et kryss i toppen. Bak potetene midt i ovnen til de er myke. Kjenn etter med prøvenål. Beregn 45-60 min.

Servering

Skjær et kryss i potetene hvis det ikke er gjort allerede, og klem dem slik at de åpner seg. Dryss over litt finklippet kryddergrønt elle forskjellig krydder etter egen smak, og server dem som tilbehør til hovedretten.

Skal potetene være hovedrett, serveres de sammen med forskjellig tilbehør som f.eks.

[I] lodderogn, hakket rødløk, rømme eller crème fraiche, dill

[II] svart eller rød, grovkomet kaviar, rømme eller crème fraiche, dill

[III] hardkokt, hakket egg, hakket ansjos, gaffelbiter, røkemakrell eller bøkling, dill

[IV] reker, krabbekjøtt eller blåskjell, litt majones, dill

[V] (speke)skinke i terninger, purreringer, rømme eller crème fraich