Bellmanslåde

En klassisk svensk ugnslåde som finns “Kunglig Spis”
publicerad 1982

Bellmanslåde

Bellmanslåda sägs vara en variant på Janssons frestelse. Men egentligen är det precis tvärtom!

Den här lådan var en av Stallmästargårdens specialiteter på 20- och 30-talen, och var mycket populär både som småvarmt och som vickningsrätt. Janssons frestelse utvecklades så småningom som en variant på Bellmanslådan.

Ingredienser
3 gua lökar
1 burk hel ansjovís
4 stora potatisar
2 dl vispgrädde
smör till stekning

Tillagning

[1] Skär potatisen i strimlor och råstek den.

[2] Skiva och stek löken.

[3] Varva sedan i en ugnssäker form potatis, lök, ansjovis, lök och potatis.

[4] Slå över grädden och grädda i ugn ca 200° i 15 minuter.

Genom att bryna potatisen och löken får lådan mer smak. Och allra bäst blir det med hel ansjovis, sådan som man rensar själv. Slå gärna lite ansjovisspad över lådan innan den sätts in i ugnen.

Advertisements