Bidos – Samisk Festmat

274_bidos_thumb[3]
Bidos er samefolkets tradisjonelle festmat. Det finnes mange ulike oppskrifter på bidos, og den kan lages både med og uten jevning. Dette er en autentisk oppskrift – blottet for jåleri, men full av smak. Leage buorre!

Ingredienser:
500 g flatbiff av reinsdyr eller reinsdyrstek
4 ss hvetemel
10 dl vann
4 stk potet
2 stk gulrot
1/2 stk løk
1 ts salt
1/4 ts pepper

4 porsjoner

Fremgangsmåte:
[1]
Skjær kjøttet i terninger, og ha det i ei gryte.

[2] Lag meljevning ved å blande mel og ca. 3 dl av vannet (kaldt). Hell meljevningen og resten av vannet over kjøttet. La det koke opp under omrøring for å unngå klumper i sausen.

[3] Skrell poteter og del dem i to. Skrell gulrøtter og kutt dem i tykke skiver. Hakk løken. Ha poteter og grønnsaker i gryta og kok til potetene er møre.

[4] Smak til med salt og pepper. Ønsker du en mørkere saus kan du tilsette noen dråper sukkerkulør.

Server bidos med grovt, nybakt brød, smør og tyttebær.

NB! For å få fin farge og god smak på retten, er det viktig å ha meljevningen over kjøttet før du setter det til koking

Tips: Purreløk og andre grønnsaker kan tilsettes i gryten for en variasjon.  Da er det ikke lenger en enkel og autentisk bidos, men smaker utrolig godt likevel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s