Biff & Bacon Pai

066_beef and bacon pie_thumb[2]
Sødme i denne middelalder paien kommer av at den er tilsatt frukt og honning. da paiee stekes, smelter frukten, noe som gir en herlig kontrast til surheten i eddiken og saltsmaken fra baconet. Fruktsmaken kommer i bakgrunnen, og hva som gjenstår er en søt, fyldig pai med en behagelig blanding av smaker.

Original oppskrift:
To make Pyes. Pyes of mutton or beif must be fyne mynced & seasoned with pepper and salte and a lytel saffron to colour it, suet or marrow a good quantitie, a lytell vynegre, pruynes, great reasons, and dates, take the fattest of the broath of powdred beefe.  – A Propre new booke of Cokery, 1545

The Inn At The Crossroad’s endringer: Vi har lagt til bacon. Deilig, tykkskåret bacon, i stedet for margen. Og vi endret proporsjonene litt på den tørkede frukten basert på det som var igjen i kjøkkenskapet vårt.

Ingredienser:
pai deig nok til topp og bunn i 23 cm bred rund paipanne,
0,7 kg. lapskaus kjøtt skåret i små biter
1,2 dl bacon, i terninger eller klippet smått
½ ts. pepper (eller etter smak)
½ ts. salt (eller etter smak)
0,6 dl rødvinseddik
0,7 dl svisker, i skiver
0,7 dl rosiner
0,7 dl dadler, hakket
~ 2,5 dl buljong
2-3 ss. mel

Stek baconet til fettet har rent av; fjern fettet og tilsett kjøttet, krydder, eddik og frukt. Tilsett nok buljong til å gjennomvæte blandingen – den endelige konsistens bør være svært fuktig.

Tilsett melet og kok på svak varme til jdet fuktige danner en saus.

Avkjøl. Dekk paipannen med paideig og fyll med kjøttblandingen. Dek med et nytt lag paideig. Stek i ovnen ved 190º C til fyllet bobler og paideigen er stekt, ca. 40 minutter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s