Blåbærpuddung fra Depresjonstida

Depression-era Blueberry Pudding_page_thumb[2]

Jenta som driver Bite from the Past skriver: En bibliotekarvenn av meg nylig kom over en kokebok i vår samling som hun følte jeg måtte Depression-era Blueberry Pudding_illvite om! Det er “The World’s Modern Cook Book and Kitchen Guide for the Busy Woman” av Mabel Claire, utgitt i 1932. Det har vaker typografi som gjør at jeg ønsker å bobbe håret, ta på finsko og hansker, og hoppe på et tog inn til byen.

Men en nærmere titt gjennom oppskriftene avslører mindre enn glamorøse dager for amerikanske husmødre, som kjempet for å få matpengene til å strekke til i en av de største økonomiske katastrofene i verdenshistorien. Boken er full av oppskrifter på gryteretter, desserter og retter laget med billige råvarer som egg, havre, og nudler. Jeg lurer på om de kvinnene som brukte boka tenkte, som jeg gjør nå, at den gjør en god jobb som greier å gjøre nøysom matlaging litt fancy.

Ingredienser
Ett egg, pisket
1 dl sukker
4 ss. smør pluss 1 dl smør
1 dl melk
2 dl hvetemel
2 dl blåbær
2 dl melis
1 ts. vaniljesukker

Fremgangsmåte

[1] Forvarm ovnen til 175 grader. Sett en kjele med vann til å koke på komfyren og finne den største ildfast form du har og test for å se om 4-5 porsjonsformer vil få plass i den.

[2] Rør sammen de 4 spiseskjeene med smør og sukker i en bolle. Tilsett egg, mel og melk vekselvis og rør til alt er godt blandet.

[3] Tilsett bakepulver og rør godt igjen.

[4] Fold blåbærene forsiktig inn i blandingen med en slikkepott. Hell i porsjonsformene som du har smurt godt med smør.

[5] Hell kokende vann i den store ildfast formen til det står omtrent 2,5 cm eller så med vann i bunnen. Plasser forsiktig formene i den ildfaste formen. Dekk det hele med et ark aluminiumsfolie og sett den i ovnen i ca en halv time eller til en tannpirker stukket inn i midten av en av puddingene kommer ut ren.

[6] Mens pudding er dampende varm, lag en saus av kremfløte og resten av smøret. Deretter gradvis pisk inn melis. Rør inn vaniljesukkeret.

[7] Serveres romtemperatur med sausen og noen blåbær til pynt.