Blini

En russisk spesialitet funnet i “Mat til Hverdag og Fest”
utgitt av Hjemmets Kokebokklubb i 1984

Blini

Blini

Blini (russisk: блин, blin, flertall блины, bliny) er russiske pannekaker med lange tradisjoner. «Blinier er et symbol på sol, vakre dager, gode avlinger, lykkelige ekteskap og sunne barn», skrev den russiske forfatteren Aleksandr Kuprin. Blinier symboliserer solen, og representerer en veldig viktig del av festivalen, som betyr, at den lange vinteren er over: «Maslenitsa», pannekakeuken.

Ca. 16 stk.
Tilberedningstid: Ca. 30 min.
Heving av røren: 1 -5 timer

Ingredienser
25 g gjær
1 dl lunkent vann
2 eggeplommer
2 dl bokhvetemel
4 dl hvetemel
5 dl lunken melk
1/2 ts salt
1/2 dl rømme
2 ss smeltet smør
2 eggehviter
Til servering:
100 g smeltet smør
2 hardkokte hakkede egg
ca. 100 g røkt laks i strimler
ca. 60 g ishavskaviar
2 finhakkede løk
ca. 3 dl rømme

Fremgangsmåte

[1] Rør gjæren ut i det lunkne vannet, tilsett eggeplommer, mel, melk og salt. Visp til en jevn røre. Dekk bollen og sett røren til heving, minst 1 time, helst 4–5 timer.

[2] Bland rømmen og det smeltede smøret i røren.

[3] Stivpisk eggehvitene og vend dem i røren.

[4] Varm en plettstekepanne eller en vanlig stekepanne. Smelt litt smør i pannen og legg i ca. 2 ss røre til en blini på 10 cm i diameter. Stek til overflaten har stivnet, snu blinien. Beregn ca. 3 minutter steketid på hver side. Hold bliniene varme i et ildfast fat i stekeovnen ved 100° C mens resten stekes.

[5] Server bliniene varme sammen med tilbehøret i små skåler. Tradisjonelt skal man først bre på litt smeltet smør, så litt av det andre og til slutt legge en klatt rømme på. I Russland bruker de smetana i stedet for rømme.