Blinis – Russiske Bokhvetepannekaker

624_Blinis page_ill_thumb[4]

Blinis er den tradisjonelle følgesvenn til et glass vodka. Disse pannekakene ble tidligere spist i uhorvelige mengder de siste dagene før fasten. Istedenfor den dyre russiske kaviaren, som er rogn av størje fra det Kaspiske hav, kan man bruke Iaks erogn, løye rogn eller den sorte Limfjord kaviaren. Blinis kan også spises med bøkling eller røkt sild. Rømme blandet med finhakket løk serveres alltid ved siden av.

Ingredienser:
ca. 1/4 l melk
15 g gjær
ca. 250 g bokhvete
1/2 ts farin
1/4 ts salt
3 eggeplommer
1 ss smeltet smør
1 eggehvite

Forslag til drikke:
Vodka eller mineralvann

Fremgangsmåte:
[1] Varm melken til den er lunken, smuldre nedi gjæren og rør inn halvparten av melet, farin og salt. Dekk bollen med et varmt oppvridd håndkle og la deigen stå og heve seg i ca. 1 t. Ha så i eggeplommene, smeltet smør og resten av melet, og arbeid deigen til den er jevn.

[3] La deigen stå og heve seg under det dampende håndkledet i ca. 1 time. Arbeid den stivpiskete eggehviten inn i deigen, og la den igjen heve i ca. 15 min. Av deigen stekes små, tykke og porøse pannekaker i smør.

[3] Server blinis dekket med iskald kaviar eller røkelaks i skiver. Legg på en klatt rømme. Man kan også plassere en pannekake til på toppen av fyllet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s