Boxty – Tradisjonelle Irske Potetkaker

En tradisjonell irsk oppskrift funnet på irishcentral.com
Boxty - Tradisjonelle Irske Potetkaker

Tradisjonelle irske potetkaker, eller boxty, er for det meste assosiert med Nord Irland og spesielt i Connacht og Ulster. Folk i Mayo, Sligo, Donegal, Fermanagh, Longford, Leitrim og Cavan er spesielt store fans av denne deilige og enkle potetretten.

Det antas at boxty går tilbake til dagene  under den irske hungersnøden, antageligvis for å få potetene til å strekke lenger. Det finnes et par forskjellige oppskrifter, men alle inneholder ferskrevet rå poteter servert stekt.

I løpet av de siste par årene har irlendere blitt mer interessert i sine egne mattradisjoner og boxtys popularitet har økt. Det er nå helt normalt å se boxty på en meny på en restaurant i Irland, mens for et tiår siden ville det fortsatt vært ansett som en “bondemat”. Boxty har imidlertid alltid vært populært som en del av irsk hjemmelaget matlaging som dette tradisjonelle (dog svært utdaterte) rimet viser:

Boxty på takken,
Boxty i pannen,
Hvis du ikke kan lage boxty,
Får du aldri mannen.

Ingredienser
2,5 dl rå, revne poteter
2,5 dl
potetmosrester
2,5 dl mel
2 ts bakepulver
2 ts salt
2 egg, lett piskt
0,6 dl (omtrent) melk
Smør eller olje til steking
Sukker (valgfritt)

Fremgangsmåte

[1] Plasser de revne rå potetene i et rent kjøkkenhåndkle og vri for å fjerne overflødig fuktighet.

[2] Rør sammen mel, salt og bakepulver.

[3] Kombiner melblandingen med de rå potetene, potetmos og egg.

[4] Tilsett nok melk til å lage en røre.

[5] Varm en tung stekepanne over middels varme og tilsett smør eller olje.

[6] Slipp fulle spiseskjeer med potetrøren  i den varme pannen.

[7] Brun på begge sider (ca. 4 minutter per side).

[8] Smør smør på hver boxty og server de varme med eller uten sukker.

Blir omtrent 4 porsjoner

Advertisements