Calzone al Prosciutto Cotto Affumicato – Calzone med Skinke og Eple

Calzone al Prosciutto Cotto Affumicato - Calzone med Skinke og Eple

Denne oppskriften stammer fra Alto Adige-regionen i det nordlige Italia. Erstatt gjerne skinken med annet kjøtt av svin. Men ikke kutt ut pepperroten,den får frem mye smak av kjøttet og eplene. En annen variant er å ha halvåpen brett på toppen.

Ingredienser
1 grunndeig for pizza *
200 g røkt skinke, grovt kuttet opp
2 epler, skrelt, renset og kuttet i
ca. 1 cm store terninger
1 drøy dl kremfløte
1 spiseskje, fersk, revet pepperrot

Fremgangsmåte

[1] Lag pizzadeigen. Forvarm ovnen til 220° C. Bruker du bakesten eller –fliser, så legg dem i ovnen nå.

[2] I en tykkbunnet gryte skal skinke, eple og pepperrot blandes sammen og koke forsiktig over lav varme, uten lokk, til det er mykt, ca. 5 minutter. Rør rundt av og til.

[3] Del deigen fire. Form hver del til små pizzabunner, ca 15 cm i diameter. Fordel fyllet på de fire bunnene; legg det på den ene halvdelen og la det være igjen en kant på minst 1,5 cm. Pensle kanten med litt vann, brett over den «ledige» halvdelen og press kantene sammen. Dersom du lager en åpen calzone, legger du fyllet midt på og former den som en liten båt. Kantene festes da bare 3-4 cm inn fra hver side.

[4] Legg calzonene i ovnen. La steke i 10 minutter. Reduser varmen til 200° C og stek til deigen er blitt gyllen, ca. 10 minutter.

Server umiddelbart.

4 posjoner

* Grunnoppskrifter for Pizzadeig

Dette er en «moderne» deig som kan brukes til alle pizzavarianter og som bygger på den klassiske pizzadeigen.

Ingredienser
1 spiseskje tørr gjær eller 25 g
(en halv pakke) vanlig gjær
2 dl lunkent vann (40° C)
6 dl (360 g) hvetemel, pluss
1 dl (60 g) til arbeidet med deigen
1 teskje salt
1 teskje «extra Virgin» olivenolje

Fremgangsmåte

[1] Løs opp gjær og lunkent vann i en liten bolle. Rør sammen mel og salt i en stor bolle (eller på benken) og form en liten haug. Lag et krater på toppen av haugen, tilsett gjærblandingen og rør rundt og rundt med en gaffel, helst av tre, inntil melet gradvis blir blandet inn. Fortsett å røre rundt til du kan forme deigen.

[2] Dryss det meste av det ekstra melet på benk eller bakebord og flytt deigen over dit. Elt deigen til den er glatt og henger godt sammen, ca. 10 minutter. Form den så til en ball.

[3] Smør innsiden av en stor bolle med olje og legg deigen i. Dekk godt til med plastfolie og la deigen heve i romtemperatur til den er dobbelt så stor, 30-60 min.

[4] Når den er ferdighevet tar du deigen tilbake på benken (der du på forhånd har drysset ut resten av det ekstra melet). Press forsiktig en del av luften ut av deigen for hånd, og begynn å forme den. Hold en hånd i sentrum av deigen og bruk den andre hånden til å dra ut, løfte og strekke deigen utover, til du har fått den tykkelsen du vil ha. Omtrent 6 mm tykk for en sprø pizza, og rundt 12 mm for en tykkere og saftigere variant. Snu deigen et par ganger (som hel leiv) og bruk gjerne kjevle etter hvert som deigen flates ut.

[5] Deigen skal være en anelse tynnere i midten enn i kantene. Løft opp et lite stykke av kanten, press sammen og lag en liten forhøyet kant. Flytt deigen til ovnsbrett, dekk over med et bomullshåndkle og la den etterheve til den blir nesten dobbelt så tykk, ca. 20 minutter. Nå kan du fylle og bake pizzaen.