Chakchouka – Krydret Grønnsakrøre

Chakchouka - Krydret Grønnsakrøre

Denne velsmakende retten er det marokkanske svaret på fransk-mennenes velkjente ratatouille. Den blir i likhet med den franske retten bare enda bedre om den får modne et par dager i kjøleskapet. Smakene går sammen til et fyrverkeri av velsmak.

Tilberedningstid: Ca. 35 min.
I tillegg 20-30 min. trekketid for auberginen.
Kan fryses, se ramme under.
2 porsjoner

Ingredienser
1 liten aubergine, ca. 300 g
salt
1 rød paprika
1 grønn paprika
ca. 250 g faste tomater
1 løk
1 liten frisk chilipepper eller
en knivspiss chilipulver eller
kajennepepper
4 ss olje, helst olivenolje
1 presset fedd hvitløk
1/2 ts salt
1/4 ts malt pepper

Fremgangsmåte

[1] Skjær auberginen i tynne skiver. Legg skivene i et dørslag og dryss rikelig med salt mellom lagene. Legg en tallerken på som vekt og sett auberginen til side i 20-30 minutter eller lengre.

[2] Flå paprikaene. Legg dem på rist og stek dem under grill eller ved 275° C. Snu dem ofte, grill dem til skinnet er mørkt og har blæret seg. Ta dem ut og pakk dem i kjøkkenpapir. Legg dem til side til de er kalde.

[3] Flå tomatene. Skjær et kryss gjennom skinnet. Legg dem i kokende vann i ca. 10 sekunder til skinnet løsner. Skyll dem under kaldt vann og trekk skinnet av. Hakk tomatene.

[4] Rens løken og skjær den i tynne skiver. Del frisk chili og fjern frø og stilkfeste. Skjær den i tynne strimler.

[5] Pakk ut paprikaene. Skyll dem under kaldt vann og trekk av skinnet. Del dem, fjern frø og stilkfeste. Skjær kjøttet i strimler.

[6] Skyll aubergineskivene under kaldt vann. Tørk dem på grovt kjøkkenpapir.

[7] Varm oljen i en tykkbunnet kasserolle. Ha i løk, hvitløk og frisk chili, hvis du bruker det. La det frese under omrøring i ca. 5 minutter til løken er blank og myk. Tilsett aubergine, tomater, salt, pepper og chilipulver hvis du bruker det. Bland godt og la grønnsakene putre over svak varme under lokk i ca. 20
minutter. Rør ofte.

[8] Tilsett paprikastrimlene og la det koke i 5 minutter til. Smak til med mer krydder om nødvendig. Retten skal være godt krydret.

Servering

Server denne spennende grønnsakretten som tilbehør til stekt eller grillet kjøtt eller kokt fisk. Chakchouka kan også serveres som egen rett med speilegg eller eggebåter og brød.

Avkjølt kan denne retten serveres som forrett eller lunsj, brød smaker godt til.

Tips

Når grønnsakene er rimelige kan man godt lage opp en stor porsjon og fryse ned i porsjonspakninger. Sløyf i så tilfelle hvitløken. Hvitløk tåler frysing dårlig og retten får lett en litt bitter smak. Tilsett heller hvitløk etter opptining.

Advertisements