Cryspez, Pannekaker som i Middelalderen

En dessert/snacks oppskrift fra middelalderen funnet på CookIt!
Cryspez, Pannekaker som i Middelalderen

Pannekaker ble (og blir fortsatt) servert på Fetetirsdag (Pannekake-dagen), som markerer den siste dagen før fasten. Kristne begynte å faste på Askeonsdag, og visse matvarer ble forbudt gjennom hele fasten. Egg og melk ble brukt opp før fasten begynte, og derfor lagde man pannekaker på Fetetirsdag.

De ferdige pannekaker er litt som små, sprø smultringer, med fantastiske frynsete kanter. Røren blåser seg opp i den varme oljen. Du må jobbe raskt for å holde dem sprø og servere dem så snart de siste er ferdig. De er ganske mektige, og smaker spesielt godt dyppet i en krydret fruktsaus.

Ingredienser
125 ml melk
1/2 ts tørrgjær
1 eggehvite
70 g mel
2 ss / 15 ml sukker
En klype salt

Fremgangsmåte

[1] Varm melken litt og oppløs gjæren i den.

[2] Rør de andre ingrediensene sammen med en treskje.

[3] Tilsett gjærblandingen litt om gangen, pisk til røren er jevn og glatt.

[4] Frityrstek noen skjeer røre om gangen. Slipp røren fra skjeen ned i den varme oljen, snu pannekakene når den er brunet på under siden og løft dem opp med en liten hulsleiv når den andre siden er ferdig stekt.

[5] La pannekakene renne av seg på rikelig med kjøkkenrull.

[6] Legg de varme, avrente pannekaker på et fat og dryss godt med sukker.

Server pannekakene varme.

Advertisements