Dalatunnbröd i Stekpanna

Ett gammaldags tunnbröd recept från koket.se
Dalatunnbröd i Stekpanna

Du behöver
Steg 1:

15 g (¼ paket) färsk jäst
2 msk strösocker
50 g smör
2 msk ljus sirap
1 tsk krossad anis
1 tsk krossat fänkåls frön
1,5 tsk salt
2,5 dl mjölk 3%
3 dl rågsikt
3 dl vetemjöl special
Steg 2:
300 g varm nykokt potatis (skalad)
1,5 dl vetemjöl special
1,5 dl rågsikt

Gör så här

[1] Smula jästen i en bunke och häll i strösocker.

[2] Smält smöret och värm med mjölk, sirap, kryddor och salt till 37 grader. Häll vätskan över jästen och rör om ordentligt.

[3] Tillsätt rågsikt och vetemjöl och rör ihop till en kladdig deg.

[4] Jäs under bakduk till dubbel storlek, cirka 1 timme.

[5] Pressa den varma potatisen med en gaffel och knåda in den i degen. Tillsätt vetemjöl och rågsikt tills den inte kladdar längre.

[6] Dela den i små bitar och kavla ut till tunna runda kakor.

[7] Stek bröden på medeltemperatur i en torr stekpanna, någon minut på varje sida, tills det fått lite färg. Var försiktig så du inte steker för länge, då blir brödet hårt och knaprigt

Recept från: leila-lindholm

Advertisements