Danske Smørbrød

smørbrød_page
Danske smørbrød skal alltid være helt nysmurte og de er nesten alltid laget med mørkt rugbrød eller annet grovt bred. Loff brukes bare til skalldyr, ost og noen få andre påleggssorter.

Brødet skjæres i ganske tynne skiver og smøres med et godt lag kaldt smør. Pålegget legges på i generøse mengder – kjøttpalegget er tynt skåret, men legges i takstensmønster, tett sammen og utover kanten av brødskivene. Pålegget kan være kjøpt eller hjemmelaget, men er alltid helt ferskt. Pynten på smørbrødene brukes aldri av dekorative årsaker, alltid for smakens skyld.

1
Sol over Gudhjem

4 personer

2 store eller 4 mindre skiver rugbrød
4 røkte sild
smør
sitronsaft
1 bunt reddiker
1 bunt gressløk
4 eggeplommer

[1] Rens den røkte silden for skinn og ben og drypp filetene med sitronsaft.

[2] Fordel smør på brødskivene og legg på sildefiletene. Riv reddikene grovt og pynt med dem og finklippet gressløk. Plasser halve eggeskall med en eggeplomme i på hvert smørbred.

TIPS; Pakk den røkte silden i folie og varm dem i ovn eller stekepanne. Det er lettere å rense silden når den er varm.

2
Installaterens nattmat

4 personer

2 store eller 4 mindre skiver rugbrød
4 svinekoteletter
hvetemel
1 egg
brødrasp
smør
salt
pepper
1 løk
2 epler
1 dl buljong
3 ss fløte 35%

[1] Vend kotelettene i hvetemel tilsett litt salt og pepper. Dypp dem i sammenvispet egg og vend dem tilslutt i lettsaltet brødrasp. Stek kotelettene i smør i ca. 10 min. over svak varme. Avkjøl kotelettene.

[2] Rens løk og skjær den i ringer. Skrell eplene, fjern kjernehuset og skjeer eplene i tynne skiver. La epler og løk surre i litt smør i samme panne som kotelettene, ta det til side og kok ut pannen med buljong og fløte.

[3] Skjeer kotelettene i tynne, skrå skiver og legg dem på smurte brødskiver i takstensmønster, Legg epler og løk over og drypp tilslutt med sjy.

3
Idrettsmannens favoritt

4 personer

2 store eller 4 mindre skiver rugbrød
smør
12 egg
4 tomater
1/2 slangeagurk
4 ss majones
salt
pepper
gresslek
dill
1 løk
sitronsaft

[1] Hardkok 8 egg og skjer dem i smale båter. Fordel smør pa brødskivene og legg eggebåtene på dem som en krans.

[2] Legg tynne agurk- og tomatskiver over eggebåtene og dryss alt med litt salt og pepper.

[3] Smak til majonesen med litt salt og pepper, dill og gressløk, Legg en skje majones på hvert smørbrød og dryss på finhakket løk. Plasser halve eggeskall med eggeplommen i på hvert smørbrød og pynt med litt gressløk eller dill. Drypp tilslutt litt sitronsaft over eggeplommen.

4
H.C. Andersens smørbrød

4 personer

2 store eller 4 mindre skiver rugbrød
smør
salt
pepper
16 tynne skiver bacon
4 tykke skiver Hjemmelaget leverpostei
4 strimler Kjøttaspik
4 tomater
1 bit pepperrot
hakket persille

[1] Stek baconskivene brune og sprø og legg dem på kjøkkenpapir. Fordel smøret på brødskivene og legg baconskivene på brødet.

[2] Legg en skive leverpostei på baconskivene og pynt med kjøttaspik, tomatskiver, litt revet pepperrot og hakket persille.

TIPS; De sprø baconskivene ligger underst på dette smørbrødet fra Ida Davidsens lunsjrestaurant i København. Da er det svært viktig at smørbrødet er helt nysmurt, slik at baconskivene holder seg sprø.

5
Dyrlegens nattmat

4 personer

2 store eller 4 mindre skiver rugbrød
smør
Hjemmelaget leverpostei
gåsefett
4 strimler Kjøttaspik
8 – 12 papirtynne skiver salt kjøtt
1 løk
karse eller grønn dill

[1] Fordel smør utover brødskivene og legg på skiver av leverpostei. Fordel gåsefett utover leverposteien i et tynt lag.

[2] Legg på en bred strimmel kjøttaspik og dekk med tynne skiver salt kjøtt i takstenmønster. Pynt med tynne, løkringer og frisk karse eller dill.

6
Biff Tartar

4 personer

2 store eller 4 mindre skiver rugbrød
smør
400 g mør oksefilet
1 løk
1 bit pepperrot
4 ss kapers
4 eggeplommer

[1] Skjeer kjøttet rent for hinner o.l. og skrap kjøttet med en stiv, skarp kniv på langs av kjøttfibrene. En ekte Tartar lages nemlig av skrapet, ikke av malt kjøtt. Legg kjøttet mellom to lag plastfolie eller matpapir og kjevle det ut til en tykk leiv. Skjer kjøttleiven i firkanter, som er litt større enn brødskivene.

[2] Fordel smør på brødskivene og legg på kjøttet, Legg hakket løk, frisk, revet pepperrot og små kapers i grupper på kjøttet og plasser et halvt eggeskall med en rå eggeplomme i på midten. Husk at eggeskallene må skylles godt før bruk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s