Darne de Saumon à la Béarnaise–Grillede Laksesteker med Béarnaise

grilled salmon steaks béarnaise_page_thumb[2]

Dette er en spektakulær rett for en sommerlunsjfest, når laksen kan grilles på den tradisjonelle måten over kull mens sausen (laget på forhånd innendørs), holdes varm over varmt vann.

25 – 30 minutter til sausen,
10 – 15 minutter for laksen

porsjoner

Ingredienser
laksesteker eller stykker som hver veier minst 200 g
salt og nykvernet sort pepper
oliven olje
Til béarnaisesausen:
2 sjalottløk, finhakket
2 persille stilker
75 ml tørr hvitvin
50 ml estragon eddik
salt og nykvernet sort pepper
3 mellomstore eggeplommer
150 g smør, smeltet
4 -5 estragon blader, finhakket, eller 1/4 teskje tørket estragon
en klype tørket kjørvel
en klype cayennepepper
noen dråper sitronsaft

Fremgangsmåte

[1] Start med sausen først: ha sjalottløk, persille, vin, eddik og grovmalt svart pepper i en liten kjele over middels varme og la det småkoke til det er redusert med to tredjedeler til ca 45 ml / 3 spiseskjeer. Sil væsken i en bolle som passer over en kjele og la det avkjøles litt.

[2] I mellomtiden, Visp eggeplommene med 5 ml / 1 teskje kaldt vann. Bland dem gradvis inn i den lunkne vinblandingen og sett bollen over en kjele med kokende vann over svært svak varme; vannet i kjelen må ikke berøre bunnen av bollen.

[3] Visp eggeplomme blandingen til den begynner å tykne og tilsett smeltet smør sakte men du visper hele tiden. Når blandingen blir tykk og kremaktig (dette skjer svært raskt), slå av varmen og tilsett litt salt etter smak. Hold sausen varm over kjelen.

[4] Krydre laksen med salt og nykvernet sort pepper. Grill laksen i ca 5 minutter, pensle lett med olje på hver side under grillingen for å hindre dem fra å bli for tørre. Fjern forsiktig skinnet.

[5] Like før du serverer sausen, rør inn estragon og kjørvel med cayennepepper løst i et par dråper sitronsaft. Hell den over laksestekene. Pynt med persille hvis ønsket og server med kokte poteter og en grønn salat.