Dessert Med Bakte, Krydrede Plommer, Amaretti & “Syllabub”

095_triffle_thumb[3]
Utdypende:
Syllabub: en pisket krem dessert, vanligvis smaksatt med cider eller sherry. Retten er visstnok mest tradisjonelt laget av at budeia melker kua direkte inn i en mugge med cider.

En nyere variant, kjent som en Evigvarende Syllabub, har tilsatt en stabilisator slik som gelatin eller maisstivelse.

Ingredienser
500 g modne røde plommer
1 ss mykt lys brunt sukker
½ ts malt kanel
saften fra en halv appelsin
150 g amaretti kjeks
500 ml helmelk
1 vaniljestang, delt i to
125 g finkornet sukker
4 store eggeplommer
1 ss potetmel
½ uvokset sitron
100 ml ingefær vin
284 ml kremfløte
spiselige sølv baller eller ristede mandelflak, å dekorere

Forvarm ovnen til 190º C, (med varm vifte 170º C). Skjær plommene i to, fjern steinene og ordne (med  kuttflaten opp) i et enkelt lag i en ildfast form. Dryss med brunt sukker og kanel. Hell over appelsinjuice, dekk løst med folie og stek på midterste rille i ovnen i ca 25 minutter eller til de er møre. Fjern fra ovnen og avkjøl.

Vaniljesausen: hell melken i en kjele, tilsett vaniljestang og kok opp på svak varme. Fjern fra varmen og la det trekke i 10 minutter.
I mellomtiden, ha sukker, eggeplommer og potetmel i en bolle og visp til godt blandet. Varm vaniljemelken til rett under kokepunktet mens du visper hele tiden, så helder du den i bollen med eggeplomme blandingen. Visp til blandingen er jevn, og hell vaniljesaus tilbake i kjelen.

Kok på lav til middels varme i 3-4 minutter til blandingen tykner nok til å bli liggende på baksiden av en tresleiv. Sil gjennom en sil i en bolle. Dekk overflaten av vaniljesaus med plastfolie for å hindre snerk og avkjøl i 30 minutter.

Ordne 125 g av amaretti kjeks i bunnen av en serveringsbolle (eller i individuelle dessertskåler). Legg det bakte plommene over kjeksen i et jevnt lag og over saftene fra den ildfaste formen over plommene. Så øser du vaniljesausen over plommene. Dekk med plastfolie og avkjøl til vaniljesausen har tyknet.

For å lage syllabub, skrell 4 strimler av sitronskall og press ut saften. Bland krydder og juice med ingefær vin og sukker. Rør om for å oppløse sukkeret. Dekk til og sett til side i 4 timer.

Sil ingefær vin i en bolle. Vispe hele tiden, tilsett kremfløte i en jevn strøm inntil syllabub tykner og holder formen. Ikkeoverdriv vispingen ellers vil det skille seg. Øs syllabuben i et  jevnt lag over vaniljesausen.

Topp med spiselige sølvkuler, ristet mandelflak og de resterende knuste amaretti kjeksene før servering.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s