Earl Grey Gravet Laks med Hollandaise

Earl grey cured salmon with hollandaise_goodhousekeeping_page_thumb[2]

Bergamot smaken på Earl Grey teen gjør underverker med gravlaksen. Ved å legge trykk på laksen under gravingen blir fiskekjøttet fastere, noe som gjør det lettere å skjære i tynne skiver.

Ingredienser
Til laksen:

150 g fint salt
75 g sukker
40 g løsvekt Earl Grey te
Finrevet skall og saft av 1 appelsin
et 650 g stykke av laks, med skinn
Til hollandaisen:
1 ss løsvekt Earl Grey te
2 ss hvitvinseddik
6 sorte pepperkorn
4 store eggeplommer
250 g usaltet smør, hakket
saften av 1/2 sitron

Fremgangsmåte

[1] Dekk en ovnspanne stor nok til å legge laksen i med et dobbelt lag med folie, slik at folien blir hengende over sidene på pannen. Lag graveblandingen i en medium bolle; bland salt, sukker, te, appelsinskall og juice.

[2] Dryss halvparten av graveblandingen i bunnen av ovnspannen, deretter legger du i laksen (med skinnsiden ned). Dryss over  resten graveblandingen, deretter pakker du det hele stramt inn i plastfolie. Legg en stekeplate på toppen av fisken og plasser noe tungt oppå. Grav laksen i 2 dager i kjøleskapet.

[3] Når den er klar, pakk ut laks og skyll graveblandingen lett av. Tørk med kjøkkenpapir, deretter skjærer du av skinnet så tynt av som mulig av.

[4] For hollandaisen, ha te, eddik, pepper og 50 ml vann i en liten kjele. Bring til kokepunktet, deretter la det småkoke til det er redusert  til ca 1 tbsp væske. Sil væsken ned i en blender- eller food processorbolle, tilsett eggeplommene og kjør et par pulser med en klype salt.

[5] Smelt smør i en tom ren kjele, være forsiktig med å ikke å la det koke. Fjern fra varmen og hell i en mugge. Med motoren i gang, hell smøret i en tynn stråle ned i til eggeplommeblandingen – blandingen vil bli  tykkere. Puls i sitronsaft og krydre etter smak. Serveres med laksen sammen med sausen og ristet loff.