Emberdags Terter

Emberdags Terter

Fire ganger hvert år var det “emberdager” i den katolske kalenderen  -de bestod av en onsdag, fredag og lørdag – da var kjøtt forbudt. Men ost og egg var det lov til å spise. En “emberdags terte’ var derfor en mettende rett som ble servert i stedet for kjøtt på disse fastedagene. Tertene i oppskriften minner litt om en søt quiche.

Denne oppskriften bruker galingale, det er vel verdt å prøve å finne dette da krydderets aromatisk smak ikke er lett erstattes. Du kan bruke ingefær som en erstatning, men dette vil gi varme i stedet for en mer avrundet smak.

Oppskriften ble opprinnelig skrevet ned som følger:

‘Tart in embre day: take and parboile onynons; presse out the water & hewe hem smale;take brede & bray it in a mortar,and temper it up with ayren; do perto butter, safron, spice and salt and corans & a ltel sugar with powdor douce, and bake it in a trap,& serve it forth.’

Forberedelse: 15 minutter (fyllet), 15 minutter (deigen)
Steketid: Maks 40 minutter
Antall porsjoner: 4 som hovedrett.
Serveringsforslag: Serveres med salat og ost.

Ingredienser
Til fyllet:

2 store løk
1 ss smeltet smør
4 egg
2 ss brødrasp
en klype hver av safran, galingale og muskatblomme
1/8 ts sukker
1/2 ts salt
2 ss rips
Til deigen:
250 g mørdeig

Fremgangsmåte

[1] Hakk løk.

[2] Kok den i ca 5 minutter.

[3] Sil av  vannet, tilsett smør deretter setter du den til side for å avkjøle.

[4] Bland gjenværende ingrediensene sammen i en bolle.

[5] Tilsett løk.

[6] Lag enten en stor 20 cm terte eller 12 små.

[7] For sistnevnte, kjevl ut deigen.

[8] Skjær deigen i små sirkler ved å bruke toppen av et beger eller kopp og ha de i smurte sandkakeformer eller lignende.

[9] Hell eller skje av fyllet i hver.

[10] Stekes ved 175 grader i 30-40 minutter (en stor terte) eller 15-20 minutter (de små). Fyllet skal ha stivnet og deigen være lett brunet.

Kommentarer:

Løken må hakkes med en skarp kniv, men trenger ikke å være veldig fint hakket for denne retten.

Advertisements