En Kraftig Saus for Lorder fra det 12. Århundre

A Bold 12th Century Sauce for the Lords_page_thumb[2]_thumb

How to Prepare a Sauce for the Lords
and How Long it Lasts

One takes cloves and nutmeg, cardamom, pepper, cinnamon—that is canel—and ginger, all in equal amounts, except that there should be as much canel as all the other spices; and add twice as much toasted bread as of everything else, and grind them all together, and blend with strong vinegar, and place it in a cask. This is a lordly sauce, and it is good for half a year.

Joyce White, som driver A Taste of History med Joyce White skriver om oppskriften ovenfor: Dette er en oppskrift fra “Libellus de arte Coquinaria”, en tidlig nord-europeisk kokebok, redigert av Rudolph Grewe og Constance B. Hieatt i 2001, en oversettelse av den eldste kjente samlinger av europeiske oppskrifter skrevet en gang i middelalderen. Den opprinnelige teksten i kokeboken antas å være tapt, men det er fire samlinger av oppskrifter (kodekser) som synes å alle ha overlevd. De er skrevet på de lokale nord-europeiske språkene dansk, islandsk og lavtysk. Det er ca 35 oppskrifter i disse fire separate kodekser, og den eldste kan dateres så langt tilbake som det 12. århundre.

Hvis du ønsker å prøve denne dristige smaksopplevelse av en saus, her er en moderne oppskrift på det:

Transkripsjon for hvordan å forberede en saus for Lorder
og hvor lenge den varer

Ingredienser
1 ts malt nellik
1 ts muskat
1 ts malt kardemomme
1 ts malt sort pepper
1 ts malt ingefær
5 ts malt Ceylon Cinnamon
(solgt som Canela Ebter i spanske dagligvarebutikker)
3 ss + 1 ts vanlig brødsmuler
1,8 dl hvitvinseddik

Fremgangsmåte

Bland alle tørre ingredienser. Brødsmulene vil absorbere eddiken så start med 1,8 dl og deretter tilsett så mye eddik som du liker for å lage en saus som vil være tykk nok til å bli sittende på kjøttbiter som blir dyppet i den.

Advertisements