Engelsk Havregrøt

Engelsk Havregrøt

Denne grøten er akkurat som den skal. Den krever like deler av to slags havre, noe som betyr de kuttede beholde fastheten, mens de valsede havregrynene smelte rundt dem – og få til den perfekte teksturen tar bare 20 minutter. Lages med halvparten melk, er halvparten vann, nok til å gjøre at grøten føles rik og deilig, uten å få deg til å føle deg for mett. Det kan virke som mye salt. Men det vil ikke være for mye, fordi på slutten vil du sette til noe søtt og litt melk, og grøten vil bli fullstendig harmonisk.

Serverer 2-3

Ingredienser
3,5 dl helmelk, pluss noen generøse dasher
3,5 dl vann
1 1/2 ts Maldon, eller annet havsalt i flak
(hvis du bruker finere salt, starter med
1/2 teskje og legg mer etter smak)
1,2 dl valset havregryn
1,2 dl kuttet havre
Omtrent to spiseskjeer sukker (Demerara eller hvitt)
lønnesirup eller honning

Fremgangsmåte

[1] Bland melk, vann og salt i en kjele (en 2-liters bør holde) og sett den over høy varme. Så snart væsken begynner å koke, tilsett begge typer havre og senk varmen til middels.

[2] Kok havre i et jevnt småkoke under omrøring og senke varme som er nødvendig for å opprettholde et småkok. Etter ca 20 minutter vil de valsede havregrynene har blitt litt grøtaktig, mens den kuttede havren fortsatt vil være fast nok til å gi akkurat passe tyggemotstand.

[3] Sjekk krydringen – grøten skal være litt salt. Tilsett sukker, honning eller lønnesirup. Øs grøten over i varme boller og la det stå i et minutt. Deretter heller du forsiktig litt kaldt melk rundt kantene av hver bolle slik at den flyter hele veien rundt.

[4] Dryss en femfingret klype sukker eller hell litt lønnesirup eller honning i midten av hver bolle og la den smelte, deretter serverer du grøtten med en gang.