Enkel Tradisjonell Nypesirup fra Alaska

Traditional Alaskan Rose Hip Simple Syrup_homecooking.about_page_thumb[2]

Nyper er røde frukter på størrelse med en golfball som vokser på en type rosebusk som blant annet hører hjemme i Alaska. Nyper er en del av den samme fruktfamilie som epler og gir en varm, blomsteraktig og fruktig smak. Nypesirup er en spesielt allsidig måte å bruke nyper på i kjøkkenet. Den søte sirup kan brukes på pannekaker, grøt eller frokostblandinger i stedet for den tradisjonelle lønnesirupen eller honningen. Sirupen kan også brukes som en søt ingrediens i blandet cocktailer. Og, selvfølgelig, er ingenting bedre enn å nypesirup på iskrem, brød pudding, eller andre desserter – selv bare på vanlig yoghurt!

Her i Skandinavia  bruker vi også nyper å lage en dessert suppe serveres varm eller kald, avhengig av årstiden. Suppen blir vanligvis servert med en klatt søtet krem. Pulveriserte tørkede nyper blir også oppløst i varmt vann og drikkes som du ville ha drukket te her – Ted

Prep Tid: 10 minutter
Cook Tid: 20 minutter
Total tid: 30 minutter
Utbytte: Omtrent 2 kopper

Ingredienser
1 liter nyper
1/2 liter vann
1/4 liter sukker

Fremgangsmåte

[1] Vask nypene grundig.

[2] Fjern stilk og blomsterrester før du koker nyper og vann i 20 minutter i en tildekket kjele.

[3] Når den er ferdig kokt, sil nypeblandingen gjennom en gelépose eller et dørslag foret med et kjøkkenhåndkle og hell den klar væsken tilbake i kjelen.*

[4] Tilsett sukker til det silte nypevannet, rør godt og kok i fem minutter til sukkeret er oppløst og blandingen har tyknet.

[5] Avjøle sirupen i en lufttett beholder inntil du skal bruke den.

*Kokkens merknad: Noen tradisjonelle oppskrifter anbefaler å sile det kokte nypevannet to ganger for å sikre å få fjernet alle de små, irriterende hårene som finnes inne nypene.