Eple Pandowdy

Eple Pandowdy

Jenta som driver Revolutionary Pie skriver: Ifølge John Mariani i “The Dictionary of American Food and Drink”, ble pandowdy først nevnt på trykk i 1805. Desserten dukket opp flere tiår senere i Nathaniel Hawthornes “The Blithedale Romance” (1852):

“Hollingsworth fylte min tallerken fra det store serveringsfatet med pan-dowdy.”

Desserten var visstnok også en av Abigail og John Adams favorittdesserter, selv om en oppskrift jeg så tilskrivet Abigail har lokk av wienerbrøddeig, ikke et kjekslokk. Så hva er egentlig en ekte pandowdy? Jeg tror ikke noen egentlig vet sikkert lenger.

Apple Pandowdy

Tilpasset fra Eleanor Earlys “The New England Cookbook”

Ingredienser
9,5 dl epler, skrelt, med kjernehuset fjernet,
        og kuttet i skiver (ca 4-5 epler)
1,2 dl eplesider
1/2 ts. kanel
1/8 ts nellik
1/8 ts. muskat
2,5 dl lys brunt sukker, godt pakket
0,6 dl smør

Fremgangsmåte

[1] Forvarm ovnen til 175° C. Smør en dyp rund ildfast form. Ordne epleskiver i formen og hell sideren over dem. Bland krydder med sukker og dryss blandingen over eplene. Dryss små klumper smør på toppen.

[2] Lag kjeksdeig (se oppskrift nedenfor). Kjevle ut deigen ca 1,5 cm tykk på en melet overflate. Skjær en rund skive deig litt mindre enn formen og legg den på toppen av epleblandingen. Lag flere åpninger i deigen med en kniv, slik at dampen kan slippe ut.

[3] Bak pandowdyen i forvarmet ovn til eplene er møre og skorpen er gyllen brun, ca 30-35 minutter. Før servering skjær opp lokket litt, og press det ned i eplene. Serveres varm med pisket krem ​​eller iskrem hvis ønskelig.

Kjeksdeig*

(Også fra “The New England Cookbook”)

Ingredienser
4,75 dl mel
5 ts. bakepulver
1 ts. salt
0,6 dl smør, kaldt, kuttet i små firkanter
1,8 dl helmelk

Fremgangsmåte

[1] Sikt melet med bakepulver og salt. Skjær i smør til deigen består av klumper på størrelse med små erter.

[2] Tilsett melk og rør forsiktig til den godt absorbert, og deigen danner en grov ball.

[3] Legg deigen på et melet bord og kna litt. Fortsett som anvist ovenfor. (Hvis noe av  deigen blir igjen etter at du har kuttet ut pandowdylokket, kan du klippe den opp i små firkanter og bake på en unsmurt ovnsplate ved 230° C i ca 12 minutter.)

* Husk at amerikanske kjeks nødvendigvis ikke er harde slik som det vi kaller kjeks her i landet.

Advertisements