Eplesider og Svinekjøttgryte

518_Cider and Pork Casserole_thumb[2]

Bland svinekjøtt og eplesider med litt sennep og fløte og du har en deilig, deilig og lett gryterett.

Denne sider og svinekjøttgryten er veldig lett å lage og ublir en herlig lunsjrett, eller hovedrett til middag eller et alternativ til søndag lunsj. Serveres med sesongens grønnsaker og nypoteter, deilig.

Føl deg fri til å endre urtene i denne retten. Men en heftig dose mild fransk estragon som i oppskriften balanserer veldig bra med smaken av sider og sennep. Hvis du ønsker å tilsette din favoritt urt bør du lese notatet på slutten av oppskriften.

Ingredienser
55 g smør
et 1,2 kg skulderstykke av svinekjøtt, skåret i store terninger
200 g tykt stripete bacon, hakket grovt
1 løk, grovhakket
2 stangselleri, grovhakket
12 sjalottløk, skrelt og hele
350 ml tørr sider (bruk eplejuice for en alkoholfri versjon)
350 ml kylling buljong
2 ss maisenna / potetmel
2 ss vann
3 ss grov sennep
3 ss fransk estragon, hakket
(*** Les notatet om urter ved slutten av oppskriften)
125 ml creme fraiche

Fremgangsmåte

[1] Varm ovnen til 170° C.

[2] Varm en stor ildfast gryte på middels varme. Ha i halvparten av smøret og varme opp til det skummer, tilsett halvparten av svinekjøtt terningene og stek i 10 minutter til de er gylne og fine, mens du rører fra tid til annen. Vær forsiktig så du ikke brenner kjøttet. Så gjentar du det med resten av smøret og svinekjøttet.

[3] Varm en tørr stekepanne og stek baconet sprøtt. Ta ut og sett til side. Stek løk, selleri og sjalottløk i baconfettet til de har myknet litt.

[4] Plasser grønnsaker, bacon og svinekjøtt i gryten. Tilsett eplesider og buljong, bringe til en lav putring på komfyren og deretter dekker du med et tett lokk og setter gryten i den forvarmede ovnen. Kok i 2 timer eller til svinekjøtt er mørt. Sjekk fra tid til annen for å sørge for at væsken ikke har tørket ut. Fjern gryten fra ovnen.

[5] Bland potetmel/maisenna med vann for å danne en tykk blanding. Tilsett blanding  pluss sennep, estragon og creme fraiche til gryten og rør godt. Varm retten forsiktig opp på komfyren toppen til sausen har tyknet litt. Server.

*** Den gryte er smaksatt med estragon, en herlig kombinasjon sammen med svinekjøtt, bruk mild franske estragon ellers vil smaken bli for påtrengende. Du kan erstatte estragon med din favoritt urt men hvis du bruker sterkere urter kan det være lurt å redusere mengden, spesielt salvie eller rosmarin som igjen ville kunne  gi en for påtrengende smak.