Ertesuppe fra Stryn

Ertesuppe fra Stryn

Ertesuppe eller ertresuppe, som det også ble kalt, ble mye brukt under høstingen og treskingen. Alle grønnsaker som var tilgjengelig, ble som regel brukt, samt det kjøttet eller flesket som kunne brukes. Kjøttet og flesket var som regel røykt, tørket eller saltet. Det ble som regel servert flatbrød til og alltid kokte poteter. Flatbrødet ble som regel duppet i kraften på suppen under måltidet.

Ingredienser
500 g gule erter
250 g byggryn
2 kg kjøtt/flesk
6 gulrøtter
hodekål
kålrot
poteter

8 porsjoner

Fremgangsmåte

[1] Legg erter og byggryn i vann natten over.

[2] Vann ut kjøttet noen timer hvis det er salt.

[3] Kok erter og byggryn i ca 3,5 liter vann sammen med kjøttet. Dette må koke til kjøttet er mørt.

[4] Ta så i grønnsakene. Potetene tas til slutt, og pass på at de ikke blir for mye kokt.