Faggots Med Løksaus

Faggots with onion gravy_page_thumb[2]

Faggots er en tradisjonell rett fra Storbritannia, spesielt Sør- og Midt-Wales og i Midlands. Den er laget av kjøtt avskjær og slakteavfall, spesielt svinekjøtt. En faggot er tradisjonelt laget av grisehjerte, lever og fett bukkjøtt eller bacon hakket sammen med urter for smakens skyld og noen ganger tilsatt brødsmuler.

Faggots oppsto som tradisjonell billig mat for vanlige folk på landet i Vest-England, særlig vest Wiltshire og West Midlands. Rettes popularitet spredde seg derfra, spesielt til South Wales i midten av forrige århundre, da mange landbruksarbeidere forlot landsbygda for å arbeide i den raskt voksende industrien og i gruver i dette området.

Faggots er også kjent som “ducks” i Yorkshire, Lincolnshire og Lancashire, ofte som “Savoury Ducks”. Den første bruken av dette begrepet var på trykk i Manchester Courier og Lancashire General Advertiser  på lørdag 3 juni 1843, i en reportasje om en grådig mann som spiste tjue stykker av dem.

Ingredienser
litt olje, til ovnspannen
150 g løk, hakket
20 g salvie, hakket
500 g billig svinekjøtt i terninger
300 g griselever
½ ts malt muskatblomme
Sausen:
2 løk, i tynne skiver
1 ss solsikkeolje
2 ts sukker
1 ss rødvinseddik
3 ss hvetemel
850 ml kjøttkraft
håndfull hakket persille
potetmos og grønne erter (valgfritt)

Fremgangsmåte

[1] Varm ovnen til 160 C / 140 C hvis du bruker varmvifte. Smør en stor ovnspanne. Ha hakket løk og salvie i en stor bolle, tilsett 5 dl kokende vann, rør og sett til side.

[2] Puls svinekjøttet i en foodprosessor til det er finhakket. Tilsett leveren og puls igjen. Tilsett løken og salvien, 1 ts salt og rikelig med sort pepper. Rør godt om. Form blandingen (det vil være veldig fuktig) i 24 store boller og ha de i den smurte ovnspannen.

[3] For å lage sausen, stek løken i olje til begynner å bli gylden. Tilsett sukker og fortsette stekingen under omrøring til løken er karamellisert. Ha i eddik og la det frese. Bland mel med et par ss vann. Hell kjøttkraften i løken, tilsett melblandingen og kok opp under omrøring, til sausen er glatt og begynner å tykne. Når den er tykk, helles i ovnspannen med faggotene, dekk med folie og stek i 1 time til faggotene er gjennomstekte. Serveres drysset med persille, mos og erter, hvis du foretrekker det.