Faggots og Mushy Peas

En klassisk britisk publunsj oppskrift funnet på Picture Britain
Faggots og Mushy Peas

Abigail Rogers Young som driver Picture Britain skriver: Dette er jo en av disse flire-bak-hånden britiske/amerikanske språkforskjellene. Jeg er sikker på at hvis du er britisk så  bare lever du for å se utseendet til dine amerikanske venner når du sier, “Åh ja, vi skal ha faggots og mushy peas til lunsj. Åh ja, og litt potetmos og så skal vi dekke hele greia med saus!”

Denne tradisjonelle britiske retten (også kjent som “savory ducks” blant fiffen) ser ut til å være oppslukt av det formål å bruke opp hver eneste del av grisen som du aldri ville spist ellers, og retten var spesielt populær under rasjoneringen under og etter andre verdenskrig. Den “gode gammeldags måten” å lage faggots på er med grisehjerte, lever og fett magekjøtt eller bacon hakket sammen med urter tilsatt for smakens skyld og noen ganger brødsmuler. Blandingen blir formet til baller, innpakket i det fettnettet (omentummembranen som ligger rundt grisens innvoller) og bakt. Velsmakende, ikke sant?

Så, mine ikke-britiske venner, hvis du vil imponere dine middagsgjester med din ekspertise innen internasjonal matlagning, virkelig få dem til å lure litt eller skremme vannet av dem, her er oppskriften på britiske faggots (og vær så snill å ikke glem margfettet til ertene!).

Jeg har spist denne retten til lunsj på utallige puber over hele Storbritannia og kan forsikre dere om at den er uendelig mer velsmakende enn den høres ut som. Men jeg er jo nordmann og vi spiser jo mye rart selv – Ted

Ingredienser
25 g usaltet smør
1 middels stor  løk, skrelt og finhakket
175 g hakkede svinelever
2 lam eller svinehjerter, renskåret og kuttet i biter
450 g magekjøtt av svin eller bacon,
trimmet og med svoren fjernet
½ ts muskatblomme
4 ss ferske hakkede gressløk
1 ts fersk hakket salvie
1 egg, pisket
Salt og nymalt pepper
115 g friske hvite brødsmuler
3 ss olivenolje
Saus:
4 rødløk, skrelt og hver løk kuttet i 8 båter
4 stilker fersk timian
1 ss olivenolje
900 ml fersk kjøttkraft
290 ml rødvin
Salt og nymalt svart pepper

Fremgangsmåte

[1] Ha smøret i en liten gryte og tilsett løken. Fres til løken er myk og gjennomsiktig. Avjøl litt.

[2] Ha magekjøttet på et skjærebrett og kutt i porsjonsbiter.

[3] Legg den hakkede griseleveren i en stor glasskål og sett den under en kjøttkvern. Kjør magekjøttbitene og lammehjertet slik at det faller ned i bollen med griselever.

[4] Tilsett avkjølt hakkede løk, muskatblomme, gressløk, salvie, pisket egg og salt og pepper. Rør i brødsmulene.

[5] Bruk hendene til å forme blandingen til 12 boller. Plasser de på en tallerken og avkjøl i ca 1 time.

[6] Forvarm ovnen til 200 C. Lag sausen: Legg løkbåtene i en stor varmebestandig form. Tilsett timian og dryss over olivenoljen. Plasser i ovnen og stek tildekket i 40 minutter til løken er karamellisert.

[7] Samtidig varmer du opp olivenoljen i en stor stekepanne. Stek faggotbollen til de gyllenbrune.

[8] Plasser kraft og vin i en liten gryte, bring ti et oppkok og kok til blandingen er redusert med en tredjedel.

[9] Fjern de stekte løkene fra ovnen og legg faggotbollene på toppen. Hell sausen over.

[10] Reduser ovnstemperaturen til 180 C og bak faggotbollene i 40 minutter.

[11] Plasser to til tre faggotboller på en tallerken. Topp med en skje av løkene og hell over sausen. Server de med potetmos og grønne erter kokt til de akkurat begynner å gå i oppløsning.