Skotsk Blandaball med Røkt Hyse

En tradisjonell skotsk fiskerett funnet i “War Time Recipes”
utgitt av The Proctor & Gamble Co i 1918
Skotsk Blandaball med Røkt Hyse

Finnan Haddie (også kjent som Finnan Haddock, Finnan, Finny Haddock eller Findrum Speldings) er kaldrøkt hyse, røkt på en regional metode fra nordøst Skottland der det røykes med ferskt trevirke og torv. Opprinnelsen er gjenstand for en debatt, ettersom noen kilder tilskriver opprinnelsen til landsbyen Findon i nærheten av Aberdeen i Aberdeenshire (også noen ganger kalt Finnan) mens andre insisterer på at navnet er en forvrengning av landsbynavnet Findhorn ved munnen Av elven Findhorn i Moray.

Ingredienser
5 dl rå poteter
(skrelt og kuttet i fire)
2,5 dl kaldrøkt hyse (i biter)
1/2 ts pepper
1/2 ts salt
1 egg, pisket
10 skiver bacon
olje til steking

Fremgangsmåte

Legg potetene i en gryte, hell i kokende vann til det nesten dekke potetene; Legg fiskebitene oppå og i mellom potetene. Legg på et lokk og kok til potetene er møre. Hell av vannet, plukk ut potetene og press de gjennom en sikt, og ha de tilbake i gryten. Tilsett pepper og salt etter smak og bland godt. Tilsett litt av blandingen til det piskede egget, bland godt og tilsett så til resten av retten i gryten og bland godt igjen. Form blandingen til boller og stek de fire, fem om gangen i olje varm nok til å steke en brødterning gyllen på 40 sekunder. Server med sursyltede grønnsaker, sitronbåter og baconruller. Rull opp hver baconskive og fest med en tannpirker og stek i olje før du steker fiskebollen. Fjern tannpirkeren før du serverer maten.

Advertisements