Fiskesuppe – Grunnoppskrift

En klassisk tilnærming til fiskesuppe funnet i “Fisk og Skalldyr”
utgitt av Hjemmets Kokebokklubb i 1980
Fiskesuppe – Grunnoppskrift

Fiskesuppe med grønnsaker er en delikatesse. Rimelig mat blir det også, for selve suppen kokes på fiskehoder, skinn og ben.

Her får du en grunnoppskrift, som kan varieres med forskjellige fiskesorter. Velg for eksempel torsk, hyse, sei eller hvitting.

6-8 personer

Tilberedningstid: 15-20 min.

Koketid: I alt ca. 1 1/2 time

Fiskekraft kan fryses.

Ingredienser
1 torskehode
300-400 g fiskeben, skinn
og nakkestykke, I halestykke

salt, pepper, I løk
2 gulrøtter, I bunt persille
1 laurbærblad, I kvist timian
2 purrer, 2-3 poteter, 1/2 sellerirot

1-2 fedd hvitløk, 1 ss smør

Fremgangsmåte

[1] Kok torskehodet, nakkestykket, ben og skinn i 2-3 liter vann tilsatt 1 ss salt, 2 ts hel sort pepper, 1 oppskåret løk og en krydderkvast av 1/2 bunt persille, purregrønt, et selleriblad, laurbærblad og ev. en kvist timian, fennikel eller et par stilker sitronmelisse. La det koke i 45-60 min. og sil kraften. Plukk kjøttet av torskehodet og nakkestykket.

[2] Skyll, skrap og salt torskehalen og hell over så mye silt fiskekraft at det så vidt dekker. La fisken trekke over svak varme til den er fast. Fjern skinn og ben, del torskekjøttet i små stykker og sil kraften.

[3] Rens de andre grønnsakene, skjær dem smått opp og surr dem i smeltet smør over svak varme i 6-8 min. Tilsett de to porsjonene med silt kraft, tilsett knust hvitløk og finhakket persille og småkok til grønnsakene er møre. Varm fiskekjøttet i suppen og smak ev. til med mer krydder.

Server fiskesuppen rykende varm med flatbrød eller grovbrød til.