Fransk Nougat Med Pistasj

133_fransk nugat_thumb[3]
Nougat er en konfekt– og godterimasse som er laget av ristede, finhakkede nøtter blandet med brunet sukker. Nøttene er vanligvis mandler, men det brukes også kjerner fra valnøtter, hasselnøtter, pistasjnøtter og annet. For å lage brun nougat er sukkerstoffet karamell, for å lage hvit nougat blandes nøttene isteden med smeltet honning og eggehviter. Nougat kan også lages av ristede nøtter, melis og sjokolade. Konsistensen varierer fra bløt til hard.

Ordet nougat kommer fra provençalsk fransk der det uttales «noga» og betyr «nøtt», et ord som er avledet av det latinske nux.

Ingrediens
3 dl sukker
1 dl glukose
1 dl honning, flytende
2 eggehvitter, store
200 g pistasjnøtter
200 g mandler hele, uten skall

Fremgangsmåte:
[1]
Bland sukker, glukose og honning i en tykkbunnet kasserolle. Kok opp og la koke til ca. 130 grader, bruk et steketermometer.

[2] Visp eggehvitene til hvitt skum i en kjøkkenmaskin. La maskinen gå på middels lav hastighet og tilsett den varme sukkermassen i en tynn stråle (unngå å treffe vispen). Øk hastigheten og pisk massen i ca. 10 min. til den blir lysere og får en noe luftig konsistens. Rør forsiktig inn nøttene, de skal bli jevnt fordelt i massen.

[3] Dryss et ark bakepapir med melis. Bred nougatmassen utover arket. Dryss over melis, legg på et ark bakepapir og trykk eller kjevl den ut til ca. 1,5 cm tykk. Avkjøl og skjær nougaten i passende biter. Smør kniven med litt olje når du skal skjære opp nougaten.

Oppbevares i romtemperatur.

Skrevet av Lise Finckenhagen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s