Franskbrød

Franskbrød

Franskmennene kalle sine lange, slanke  ferske brød “pain ordiaire” eller “hverdags brød.” De serverer dem til nesten hvert eneste måltid, fra frokost hvor det nytes med morgenkaffen eller varm sjokolade, til middag, der brødet brukes til “suge opp” hver miste dråpe saus.

På grunn av sin milde smak passer brødet til en hvilken som helst hovedrett. Dets sprøhet gjør det spesiell egnet til supper, salater og myke forretter som spagetti eller eggeretter. Det kan også dukke opp til desserten selvfølgelig, når desserten er ost og frukt.

Blir 2 brød

Ingredienser
26 dl varmt vann (140° -45° F).
2 pakker gjær, tørr eller fersk
1 ss salt
1 ss smeltet margarin
1,65 liter usiktet mel
maisenna
1 eggehvite
1 ss kaldt vann

Fremangsmåte

[1] Mål opp lunkent vann inn i en stor varm bolle. Strø eller smuldre i gjæren; rør inntil gjæren er oppløst. Tilsett salt og margarin. Tilsett mel og rør til alt er godt blandet (deigen skal være klissete). Ha deigen i smurt bolle og snu den rundt slik at toppen av deigen også blir dekket med fett. Dekk til deigen og la den heve på et varmt sted uten trekk til dobbel i størrelse, ca 1 time.

[2] Hell deigen ut på en lett melet arbeidsflate. Del den i 2 like deler. Form hver til 25 x 40 cm emner. Rull emnene mot deg fra den brede siden, forsegle kantene ved å klemme sammen. Forsegl endene ved å rulle dem forsiktig frem og tilbake.

[3] Plasser brødene på smurt stekeplater drysset med maisenna. Dekk brøden med et kjøkkenhåndkle å la de heve på et varmt sted, uten trekk, til doble i størrelse, ca 1 time. Lag 4 diagonale kutt med et barberblad eller veldig skarp kniv i toppen av hvert brød.

[4] Stek i varm ovn (230° C) i 25 minutter. Fjern fra ovnen og pensle med eggehvite blandet med kaldt vann. Sett brødene tilbake i ovnen og bak i 5 minutter til.