Gammaldags Kyckling

044_oldfashioned chicken_thumb[3]
Kyckling stekt i gryta och serverad med härligt gräddig sås. Bjud kokt potatis till, riktig gammaldags pressgurka hör också till liksom en god gelé.

Ingredienser
2  färska kycklingar
1  stor knippa persilja
1  gul lök
1  citron
50 g smör
5 dl hönsbuljong
3 dl vispgrädde
salt och malen vitpeppar

Gör så här
[1]
Sätt ugnen på 200°. Skala och klyv löken. Tvätta och skiva citronen. Smält smöret. Krydda kycklingarna med salt och peppar. Stoppa in persiljan, löken och citronen i buken. Lägg i kycklingarna i en smord, ugnssäker form. Pensla dem med resten av smöret och ställ in dem i ugnen. Kycklingarna blir klara på drygt 1 timme.

[2] Koka upp buljongen. Ca 20 minuter före full tid öser du kycklingarna med hälften av den. När de är färdigstekta tar du ut formen. Töm ut all vätska som finns inuti fåglarna i formen. Lägg dem sedan i folie så att de håller värmen.

[3] Sås: Häll över skyn i en kastrull. Slå resten av buljongen i formen och skrapa ordentligt med träsked så att du får med allt det goda. Häll buljongen i kastrullen. Koka ner till hälften. Låt grädden stå och puttra sig tjock i en annan kastrull på låg värme. Häll skyn över grädden, rör om och låt sjuda tills såsen blir lite simmig. Krydda med salt och peppar. Sila sedan såsen och håll den varm. Dela kycklingen i bitar. Servera med såsen och tillbehör.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s