Gammeldags Butterscotch Kake

Old-Fashioned Butterscotch Cake_cookingchannel_page_thumb[2]

Ingredienser
Kaken:

2 store egg
6 dl siktet mel (sikt før måling)
2 ts bakepulver
Salt
3,5 dl demerara sukker
0,6 dl sukker
3,5 dl helmelk, ved romtemperatur
2 dl rapsolje
2 ts ren vanilje ekstrakt
Glasur:
4 ss, pluss 1 dl vann
2 ts nøytral pulverisert gelatin
5 dl lys brunt sukker
1 dl helmelk
1 dl vann
565 g usaltet smør, romtemperert
2 ts ren vanilje ekstrakt
Butterscotch saus:
4 ss usaltet smør
2,5 dl demerara sukker
1 ts frisk sitronsaft
Salt
2 dl kremfløte
2 ts ren vanilje ekstrakt

Instruksjon

Kaken:

[1] Skill eggene. Plasser eggehvitene i en middels stor bolle og eggeplommene i en liten bolle. La stå ved romtemperatur, ca. 20 minutter.

[2] Forvarm ovnen til 175 C og fòr bunnen av 3 (22,5 cm i diameter) runde kakeformer med bakepapir. Pensle papiret med smør. Sette til side.

[3] Bland siktet mel, bakepulver og 1/4 ts salt i en stor bolle. Tilsett demerara sukker. Hvis det er noen store klumper i sukkeret, knus dem med en skje. Rør, deretter sett til side.

[4] Pisk eggehvitene med en elektrisk mikser til myke topper former seg. Mens mikseren går, tilsett 1/2 dl sukker og fortsett å piske til stive topper former seg. Tilsett eggeplommer, melk, olje og vanilje til melblandingen. Rør til det hele blandes.

[5] Fold de piskede eggehvitene inn i kakerøren en tredje del av gangen. Fordel røren mellom de smurte kakeformene og stek i 18 til 20 minutter eller til en tannpirker stukket inn i midten av kakene kommer ut ren. Avkjøl.

Glasuren:

[6] Ha 4 ss vann i en liten bolle. Strø gelatin pulver i vannet slik at gelatinen blir fuktet. La stå 5 minutter til gelatinen blir gjennombløtet.

[7] I mellomtiden plassere demerara sukker, melk, og 1 dl vann i en mellomstor kjele. Rør. Kok opp over middels varme, rør til sukkeret er oppløst, ca 5 minutter. Skru varmen til lav og tilsett den oppbløtte gelatinen. Rør. Kok i  2 til 3 minutter, inntil gelatinen er oppløst. Fjern fra varme til å avkjøles til romtemperatur.

[8] Pisk smøret i en mikser til det er mykt og luftig. Tilsett den avkjølte gelatinblandingen. Pisk til blandingen tykner til en kremaktig glasur. Dette vil se kornete ut til å begynne med, men fortsett piskingen i 10 til 15 minutter og du vil få en jevn og blank glasur. Bland i vanilje.

Butterscotch sausen:

[9] Smelt smøret i en 2-liter kjele over lav til middels varme. Tilsett demerara sukker, sitronsaft og 1/4 ts salt. Kok, under omrøring til sukkeret er smeltet og blandingen bobler, ca. 5 minutter.

[10] Ta kjelen av varmen og tilsett kremfløte. Blandingen vil boble. Visp til alt er godt blandet. Senk til lav varme og la det koke i 10 minutter uten omrøring til blandingen har tyknet litt. Ta kjelen fra varmen og tilsett vanilje. Rør. La avkjøles til romtemperatur. Sausen vil bli tykkere mens den kjølner.

[11] Ha glasur mellom kakelagene. Bruke en kakesprøyte og sprut butterscotch saus mellom kakelagene før du setter kaken sammen. og dekk utsiden av kaken med glasur og lag et rutemønster av butterscotch saus på toppem av kaken.