Gammeldags Jordbærsyltetøy

En syltetøyoppskrift funnet på det som da het about.comGammeldags Jordbærsyltetøy

Denne raske og enkle oppskriften på jordbærsyltetøy er laget uten tilsatt pektin. Det er en gammeldags oppskrift og oppskriften gir omtrent fem – seks 2,5 dl glass.

Et syltetøytermometer anbefales for det beste resultatet. Det finnes andre metoder for testing av syltetøy og geléer. Se testene under oppskriften.

Forberedelse: 20 minutter
Koketid: 25 minutter
Total tid: 45 minutter
Utbytte: 5 til 6 2,5 dl glass

Ingredienser
1,5 liter modne jordbær *
1,2 liter  sukker
0,8 dl ferskpresset sitronsaft

* En halvliter jordbær veier ca. 340 gram.

Fremgangsmåte

[1] Vask jordbærene i kaldt vann og la de renne av seg grundig. Fjern stilker og blad. Bland bærene med sukker i en stor rustfritt stålkjele og la de stå i 3 til 4 timer.

[2] Bring  jordbærene sakte til et oppkok, rør noen ganger. Tilsett sitronsaften. Kok raskt over middels varme til jordbærblandingen er klar og sirupen er tykk, eller ca. 15 minutter. Se nedenfor for måter å teste sirupen på.

[3] Øs syltetøyet opp i varme, steriliserte glass, og la det være igjen ca 3/4 cm luft. Skru på lokkene og sett glassen 10 minutter i et kokende vannbad.

Tre måter å teste konsistensen på syltetøy og geléer på

Temperatur: Hvis du bruker et syltetøytermometer, må du bringe syltetøyet til 105° C eller 5 grader over kokepunktet. For hver 1000 meters høyde over havnivå trekker du fra 1,5 grad.

Fryser testen: Sett noen små skåler i fryseren. Nær slutten av koketiden begynner du å teste. Slipp en stor dråpe syltetøy på en av de iskalde skålen. Sett skålen tilbake i fryseren i 2 minutter. Hvis dråpen rynker seg når du forsiktig skyver på den med fingeren er syltetøyet ferdig. Hvis dråpen fortsatt er rennende og fingeren bare sklir inn i den må du la syltetøyet koke videre i et par minutter..

Kald skje testen: Sett noen metallskjeer i kjøleskapet. Dyp en kald skje i det kokende syltetøyet og løft den opp. Drypper syltetøyet rett av skjeen er syltetøyet ikke ferdig. Når to dråper samles og siger utover skjeen før de gli av skjeen er syltetøyet ferdig.