Gammeldags Marmorkake

Gammeldags Marmorkake

Gammeldags marmorkake – en favoritt på bestemors tid, og like populær i dag.

Tilberedningstid: 15-20 min.
Steketid: Ca. 1 time
Ovnstemperatur: 180 – 200° C
Randform, 1 1/2 – 2 liter
Kan fryses

Ingredienser
300 g smør
300 g sukker (3 1/3 dl)
1 ts vaniljesukker
3 store eller 4 små egg
1 knívsodd salt
2 dråper romessens
400 g hvetemel (6 1/2 dl)
1 ts bakepulver
ca. 1 1/4 dl melk
2-3 ss kakao
2-3 ss melk eller rom
melis

Fremgangsmåte

[1] Rør mykt smør lett og luftig. Tilsett  275 g sukker, blandet med vaniljesukkeret, litt om gangen. Rør godt. Når smør og sukker er godt blandet, tilsettes eggene ett om gangen.

[2] Bland hvetemel, salt og bake- pulver og sikt blandingen i smørkremen, vekselvis med melken. Rør i romessensen. Deigen tilsettes så mye av melken at den faller tungt fra en treskje. Melkemengden avhenger av eggenes størrelse.

[3] Smør formen godt med smeltet smør og dryss den med finsiktet rasp eller semulegryn. Fyll formen med 2/3 av deigen.

[4] Bland resten av deigen med kakao, resten av sukkeret og melk eller rom. Denne deigen skal ha samme konsistens som den lyse. Fordel deigen i formen og før en gaffel eller skje gjennom begge deiglag for ä få frem marmoreringen.

[5] Stek som angitt og avkjøl på rist. Dryss litt melis over ved servering.