Geitekarrien i William Thackeray’s"Vanity Fair"

Geitekarrien i William Thackeray’s"Vanity Fair"

“Give Miss Sharp some curry, my dear,” said Mr. Sedley, laughing. Rebecca had never tasted the dish before. “Do you find it as good as everything else from India?” said Mr. Sedley. “Oh, excellent!” said Rebecca, who was suffering tortures with the cayenne pepper. “Try a chili with it, Miss Sharp,” said Joseph, really interested. “A chili,” said Rebecca, gasping. “Oh yes!” She thought a chili was something cool, as its name imported, and was served with some. “How fresh and green they look,” she said, and put one into her mouth. It was hotter than the curry; flesh and blood could bear it no longer. She laid down her fork. “Water, for Heaven’s sake, water!” she cried.

Fra “Vanity Fair” av William Makepeace Thackeray

Ingredienser
5 fedd hvitløk
Et tommelfingerstort stykke ingefær
2 lange grønne chili
30 g ghee (eller rapsolje)
2 ts spisskummenfrø
1 ss korianderfrø
1 kanelstang
2 brune løk
700 g geitekjøtt (skulder passer bra, bruk
fårekjøtt eller lam hvis du ikke får tak i geit)
1/2 ts gurkemeie
500 ml grønnsaksbuljong
400 g poteter

Fremgangsmåte

[1] Knus (i en morter), kjør (i en food prosessor) eller hakk (med en kniv) ingefær, hvitløk og chili til en pasta. Varm ghee i pannen på svak varme og tilsett pastaen. Stek i fem minutter til den er nesten overveldende duftende. Hold pastaen i bevegelse, slik at den ikke brenner seg fast.

[2] Knus spisskummenfrø og korianderfrø og tilsett dem også, sammen med kanelstangen. Kok på svak varme i ytterligere fem minutter. Skjær løken i terninger og rør dem inn i pastaen, kok i ti minutter til den er myk og gjennomskinnelig.

[3] Skjær kjøttet i 2 cm biter, brun de på alle sider, krydre medgurkemeie og cayennepepper bland de inn i pastaen. Øke varmen til middels.

[4] Tilsett kraften og kok opp. tilsett mer hvis kjøttet tørker ut under kokingen.

[5] Skrell og kutt potetene i 2 cm terninger og tilsett dette også. Rør og kok med lokket på, i ytterligere tjue minutter. Poteten skal være møre og kjøttet enda mørere.

[6] Serveres karrien med chapatis, naan eller ris og chutney eller hot limepickles. Retten er også (som alle andre karrigryter) perfekt for oppvarming neste dag.

4 sjenerøse porsjoner