Genovesisk Kvedepasta fra det 16de Århundre

Genovesisk Kvedepasta fra det 16ende Århundre

Kim som driver ‘Tunspit & Table‘ skriver: Kvedepasta er stamfaren til moderne marmelade, folk har konservert kveder i svært lang tid. Grekerne og romerne pakket dem godt inn honning for å lage melomeli eller kokt det ned til en pasta med honning og pepper, ofte anbefalt som behandlinger for mageonder.

Ingredienser
750 g kveder
750 g fersken
Sukker (lik vekten av fruktkjøttet)
Rosevann

Fremgangsmåte

[1] Vask kvedene godt og legg de i en stor kjele. Dekk dem med vann og kok på ved høy varme i 40 minutter-1 time, eller til de er blitt veldig myke, men Genovesisk Kvedepasta fra det 16ende Århundreikke faller fra hverandre. La dem ligge i vann mens de kjølner, dette gjør dem mye lettere å skrelle.

[2] Skrell ferskene og fjern steinene, og deretter skjærer du de i fire båter. Kok med et par teskjeer vann til de er veldig myk. Mos dem med et mosejern til du har en jevn masse.

[3] Når kveder er kalde nok til å håndtere, fjern skallet  forsiktig. Mesteparten av det vil løsne lett, men i enkelte områder kan det hende du trenger å skrape med en kniv. Del fruktene i fire og fjern kjernene. Mos kvedene og bland med ferskenmassen.

[4] Vei den kombinerte massen og ha den i en kjele med en like stor mengde sukker. Tilsett litt rosevann (mengden vil avhenge av hvor sterk du vil at den skal smake) for at sukkeret skal oppløses lettere. Kok opp og la det koke på middels varme i ca 3 timer eller til en skje trukket over bunnen av kjelen etterlater en synlig stripe. Vær forsiktig så fruktmassen ikke brenner seg fast i bunnen av kjelen.

[5] Fòr en ovnspannen med bakepapir som kommer opp over sidene på pannen og pensle papiret med smør eller spray det med bakespray. Hell røren i pannen og bak den på lav varme, 150° C i 15 minutter. Slå av ovnen, men la pannen stå i ovnen ytterligere 15 minutter og deretter gjenta bakingen i 15 minutter og avkjøl i 15 minutter til pastaen virker tørr og ikke for klissete, ca 1-2 timer totalt.

[6] La pastaen avkjøles og løft den ut av pannen ved hjelp av langsidene av bakepapir. Skjær i firkanter eller runde skiver som kan serveres til ost eller i små terninger som kan rulles i sukker og serveres som gotteri.