Gáhkko – Samisk Brød

Gáhkko - Samisk Brød

Gáhkko er et tradisjonellt samisk klappakake/brød som har en svak smak av anis. Kjempegode som tilbehør til feks supper, og nydelige med hvitost på. Det finnes utallige oppskrifter og måter å bake det på. Den beste måten (og smaken) er nok å steke det på en stekeplate over bål, men det går like fint å lage det på takke og i stekovn. Noen lager dem store, noen lager dem små.

Ingredienser
100 g smør
2 ss sirup
Ca 2 ts anis (kan også bruke fenikkel)
1 liter melk
50 g gjær
1 ts salt
Ca 1-1,2 kg mel

Fremgangsmåte

[1] Smelt smøret.

[2] Ha anis og sirup i det smeltede smøret og rør godt til sirupen har løst seg opp.

[3] Bland i melken og varm opp til fingervarmt.

[4] Smuldre gjæren i melkeblandingen og rør godt til den får løst seg ordentlig opp.

[5] Bland væskeblandingen sammen med mel og salt, og elt deigen godt. Ikke ha alt melet i med en gang, men spe på med mer av melet etter hvert som deigen blander seg, til du får en fin og smidig deig. Ikke få den for hard. Det er bedre at den er litt klissete enn at den blir for hard.

[6] La deigen heve i ca 1 time.

[7] Elt deigen så du får ut lufta, trill den ut til til en lang pølse og del den opp i ca 40 små emner.

[8] Trill ut boller av emnene og la bollene hvile seg ca 5 minutter.

[9] Trykk bollene flate og klapp de ut til runde leiver mellom håndflatene til de er ca 1/2 cm tykke.

[10] La dem hvile i ca 30 minutter.

[11] Stekes i tørr stekepanne på bålet  ca 5 – 6 minutter på hver side. Følg med, de er ferdige når de begynner å bli gyldene.

[12] Avkjøl på rist og spis mens dem er helt ferske!

Advertisements