Gjeddefilet med Nesler

gjeddefilet med nesler_page

I 1974 ble det skrevet nordisk kokebokhistorie. Det året skapte en gjeng matglade venner en kokebok som skulle bli en av Nordens mest populære, Carl Butlers kokebok. Med eselører, flekker av paideig, tomat og fransk sennep og en umiskjennelig duft av urtekrydder og hvitløk finnes den i hundretusener av svenske, finske, danske og norske hjem. Boken satte for første gang coq au vin, moussaka og patè på manges bord.

Når neslene spirer om våren, skal man skynde seg ut og plukke dem, slik forstandige folk alltid har gjort. Det er ikke nødvendig å koke suppe på dem. Her behandles de isteden som de delikate tidliggrønnsaker de er.

4 porsjoner

Ingredienser
600-700 g gjedde- eller annen fiske filet
finsiktet strøbrød til panering
hvetemel til panering
1 egg
1/2 – 1 liter nesler
2 ts salt
3 1/2 ss smør/margarin
Gressløksmøret:
75 g smør/margarin
1 bunt gressløk
1/2 sitron

Fremgangsmåte

[1] Rens og skyll neslene godt i flere vann. Kok opp 2 liter vann med 2 ts salt og kok neslene i 12 minutter. La dem renne av i dørslag og press ut så mye væske som mulig. Hakk dem grovt, de skal ikke være mosete.

[2] Finhakk gressløken og press sitronen. Bland det godt med smøret, gjerne i food processor. Smør en ildfast form. Sett ovnen på 225°.

[3] Visp egget lett. Salt og pepre fisken. Vend den først i hvetemelet, deretter i egget og til slutt i strøbrødet. Nå skal fisken i formen og formen i ovnen.

[4] Smelt ca. 1 1/2 ss smør og fordel det over fisken etter noen minutter. Etter i alt 12-13 minutter er fisken ferdig.

[4] Mens fisken står i ovnen, lar du 2 ss smør smelte i et kokekar på ganske sterk varme. Vend neslene i smøret, tilsett 1/2 ts salt og nymalt hvit pepper.

[5] Server gjedden med neslene, gressløksmøret og gjerne noen sitronbåter og kokte poteter.