Gotlandspannkaka

Ett traditionellt svenskt dessertrecept hittat på receptfavoriter.se
Gotlandspannkaka

Gotlandspannkaka med saffran serverad med sylt och grädde. Kallas även saffranspannkaka.

Ingredienser
1,5 dl rundkornigt ris, grötris
3 dl vatten
1 tsk salt
1 dl grädde
7 dl mjölk
2 msk strösocker
2 dl russin, valfritt
0,5 tsk kanel, valfritt
75 g sötmandel
2 paket saffran, à 0,5 g
6 ägg

8 portioner

Tillagning

[1] Gör gröten till saffranspannkakan.

[2] Tillsätt grädde, mjölk och socker. Koka upp och låt sjuda på låg värme under lock ca 40 minuter. Rör då och då. Ta av gröten från värmen och låt svalna något.

[3] Skålla och hacka mandeln.

[4] Sätt ugnen på 200 grader.

[5] Rör ner ev. russin, av. kanel, mandel, saffran och uppvispat ägg i gröten.

[6] Häll saffranskakeblandningen i en smord ugnssäker form, typ gratängform ca 20-25 cm.

[7] Grädda saffranspannkakan i nedre delen av ugnen ca 30 minuter, tills den stelnat och fått fin färg.

[8] Tillbehör till saffranspannkaka: sylt som salmbärssylt eller björnbärs-, hallon-, jordgubb- eller drottningsylt och lättvispad grädde.

Advertisements