‘Grete Pye’ – Viltpai

998_grete pie_thumb[6]

Epicurus.com, nå på nettet allered i 15 år bpubliserer meninger om mat, vin og brennevin, servering, shopping og reise. De er veldig sta når det gjelder en rekke emner, og håper folk vil føle at de kan registrere seg på websiden og kommentar.

Den middelalderske retten i denne oppskriften var og er fortsatt en fantastisk, økonomisk og deilig godbit. Fortsatt i dag, glager vi lignende retter i form av Pateer, kylling og okse pai. En ekte klassiker!

Ingredienser 
450 g paideig
1 eggehvite; pisket til den er til flytende
450 g kyllingbryst
En due eller villand og / eller en sadel av hare eller kanin (ikke stuingkjøtt)
salt og sort pepper
450 g kjøttdeig
2 ss strimlet talg
3 hardkokte egg, eggeplommer smuldret
1/4 ts hver malt kanel og muskatblomme og en klype malt nellik 
30 g stenlse dadler, hakket 
30 g rips 
60 g svisker ute stener, fuktet og silt 
1,2 dl kjøttkraft
1 ss maisenna eller potetmel

Fremgangsmåte 

  1. Ingen julebord i middelalderen var komplett uten en "grete Pye “.


  2. I noen oppskrifter kan den inneholde mange varierte kjøtt, men ganske ofte bare to eller tre forskjellige typer ble foreslått; endre kjøtt foreslåtte her til vilt mer vanlig i Norge, foreksempel rype, elg og rådyr hvis du ønsker det.


  3. Bruk litt over halvparten av deigen til å fore en 23 cm / 9-tommers høy paiform. Pensle innsiden med noen av eggehviten.


  4. Fjern skinnet fra fugle kjøttet og annet kjøtt dersom det er nødvendig og kok det forsiktig i saltet vann i 10-15 minutter. Hell av vannet og avkjøl.


  5. Bland sammen i en bolle; kjøttdeig, talg, salt og pepper etter smak, eggeplommene og halvparten av krydderblandingen . Tilsett resten av krydder til den tørkede frukten i en annen bolle.


  6. Skjær opp det avkjølte kokte kjøttet.


  7. Forvarm ovnen til 220 C / 425 F / Gas Mark 7.


  8. Bland en eller to spiseskjeer av kjøttkraften tilmed maisenna eller potetmel i en liten kasserolle og wisp det sammen før du setter til dresten av kraften rør over svak varme til den er litt tykkere. HSett tilside.


  9. Dekk bunnen av deigen i paiformen med halvparten av kjøttdeigblandingen. Ordne skiver av kjøtt i en flat lag på toppen.


  10. Strø hakket krydret frukt over dette og dekk med resten av kjøttdeigen.


  11. Hell den fortykkede lakraften over det hele.

  12. Kjevle ut resten av deigen til  et lokk på kpaien. Pensle kanten med litt mer eggehvite og dekk paien med lokket.


  13. Trykk kantene ned med tennene på en gaffel for å forsegle paien, og gjørlag 3 – 4 kutt i pai lokket for å slippe ut damp. Pynt med resten av deigen og glasser med eggehvite.


  14. Stek i 15 minutter, deretter redusere varmen til 160 C / 325 F / Gas Mark 3 og stek i 45-50 minutter til.

6 til 8 porsjoner

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s