Grønnsakssuppe

Grønnsakssuppe

Folk har spist mye suppe gjennom tiden, helt siden de greide å lage kokekar som tålte varme. I Tudortiden var det fortsatt den viktigste delen av vanlige menneskers kosthold. Det var i utgangspunktet en grønnsaksuppe, smaksatt med urter og fortykket med havre.

Vanlige mennesker var ikke i stand til å ha råd til mye kjøtt og ville ha spist mye suppe som denne sammen med brød og ost. Av og til ble et kjøttbein eller en fisk tilsatt suppa når det var tilgjengelig.

Den suppen ville ha blitt laget med de grønnsaker som var i sesong. Men tørkede grønnsaker som erter og bønner ble ofte servert i fastetiden og da vinter matlagrene var begynt å gå tomme. Dette hjalp mennesker å overleve til tidlig på våren og de vekstene som kom først begynte å vokse (nesler, skvallerkål og annet vårgrønt) .

Mot slutten av middelalderen ble det ansett at jo tykkere suppe, jo bedre kvalitet.

Ingredienser
1 løk
2 purre
1 eller 2 pastinakk
spinat
urter fra hagen (f.eks persille, rosmarin og timian)
smør
kraft
krydder (salt og pepper)

Fremgangsmåte

[1] Skrell og grovkutt løken.

[2] skjær roten og toppen av purre og pastinakk, skrell av de ytre bladene og grovkutt grønnsakene.

[3] Grovhakk litt spinat.

[4] Varm en gryte på varmen.

[5] Ha i litt smør (nok til å myke opp løken) og tilsett løk i gryten.

[6] La den mykne i noen minutter og tilsett hakket purre og pastinakk.

[7] La grønnsakene å mykne i noen minutter og deretter dekk dem med kraften.

[8] Tilsett spinat.

[9] La det koke til grønnsakene er ferdig og tilsett hageurtene.

[10] La småputre i noen minutter, tilsett krydder (salt og pepper) og deretter fjerner du gryten fra varmen og server suppen.